Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisatie: noodtoestand Tokio leidt tot veilige Spelen

Organisatie: noodtoestand Tokio leidt tot veilige Spelen

TOKIO (ANP) - De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio ziet in het uitroepen van de noodtoestand geen belemmering voor de voorbereidingen op het mondiale sportevenement. Volgens de Japanners is het goed dat nu wordt ingegrepen. "Dit biedt Tokio 2020 de mogelijkheid om plannen te maken voor veilige Spelen komende zomer", zegt de organisatie tegen de BBC. "We gaan door met de voorbereidingen."

Iets minder dan tweehonderd dagen voor de start van de Spelen riep de Japanse overheid de noodtoestand uit in de regio Tokio en drie omliggende gebieden. Volgens premier Yoshihide Suga is dat nodig om het weer toenemende aantal dagelijkse coronagevallen terug te dringen. Zo moet de horeca iedere avond al om 19.00 stoppen met het schenken van alcohol en een uur later de deuren sluiten. Na 20.00 uur moeten de inwoners van Tokio en de omliggende regio's zoveel mogelijk binnenblijven.

De maatregelen gaan vrijdag in en gelden in ieder geval tot 7 februari. Japan heeft te maken met relatief lage coronacijfers. In het gastland van de Spelen zijn vooralsnog ruim 3600 mensen overleden aan Covid-19. De snelheid waarmee het aantal besmettingen en doden toeneemt, baart de overheid echter zorgen. Shinzo Abe, de voorganger van Suga als premier, riep in april vorig jaar ook al eens de noodtoestand uit.

Olympische vlam

De toorts waarmee de olympische vlam door Japan gaat trekken, zou de komende weken aan het publiek worden getoond in enkele steden om Tokio heen. Die tentoonstellingen zijn voor de rest van deze maand echter geschrapt. De organisatie wil daarmee voorkomen dat veel mensen bij elkaar komen en het virus zich kan verspreiden.

De olympische vlam legt vanaf 25 maart een route af door alle 47 regio's van het Aziatische land en komt op 23 juli aan in Tokio, waar dan de openingsceremonie van de met een jaar uitgestelde Spelen moet worden gehouden.

Meer uit Sport

Zverev zeker van deelname Daviscup Finals, twijfelt over US Open

HAMBURG (ANP) - Alexander Zverev is er zeker van dat hij over een maand zijn opwachting maakt op de Daviscup Finals. De Duitse olympische kampioen is sinds Roland Garros, begin juni, niet meer in actie gekomen wegens een zware enkelblessure.

36 minuten geleden
Turnster Visser bij EK voorlopig op eerste plek in meerkamp

MÜNCHEN (ANP) - Naomi Visser heeft op de EK turnen in de meerkamp voorlopig de beste score neergezet in de eerste van in totaal vier subdivisies. De 20-jarige Visser kwam in München in de meerkamp tot een totaalscore van 53,265 punten. Daarmee bleef ze de Duitse turnsters Kim Bui (52,999) en Emma Malewski (52,032) voor. Vera van Pol en Tisha Volleman noteerden respectievelijk de vierde en zesde score.

2 uur geleden
Kamminga en Steenbergen als tweede naar halve finale EK zwemmen

ROME (ANP) - Zwemmer Arno Kamminga heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales van de EK op de 100 meter schoolslag. De 26-jarige Nederlander kwam in Rome met 59,32 tot de tweede tijd, achter de Italiaanse wereldkampioen Nicolò Martinenghi. Kamminga werd in juni tweede op de WK in Boedapest en pakte ook zilver op de Olympische Spelen vorig jaar. Olympisch kampioen Adam Peaty doet niet mee in Italië.

5 uur geleden
Feyenoorder Hendrix vertrekt transfervrij naar Fortuna Düsseldorf

ROTTERDAM (ANP) - Jorrit Hendrix vertrekt transfervrij naar Fortuna Düsseldorf, dat uitkomt op het tweede niveau van Duitsland. De 27-jarige middenvelder speelde sinds januari voor Feyenoord, toen hij werd gehuurd van de Russische club Spartak Moskou. In Duitsland heeft Hendrix een contract tot het eind van het seizoen getekend.

6 uur geleden
Floor Jansen zingt volkslied voorafgaand aan F1-race op Zandvoort

ZANDVOORT (ANP) - Floor Jansen zingt op zondag 4 september vlak voor de start van de Formule 1-race op Zandvoort het Nederlandse volkslied, werd donderdag bekendgemaakt op Radio 538. De zangeres wordt muzikaal begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Zij volgt daarmee Davina Michelle op, die tijdens de editie van vorig jaar het Wilhelmus ten gehore bracht.

7 uur geleden
Wüst aan de slag als topsportmentor bij schaatsploeg TalentNED

HEERENVEEN (ANP) - Ireen Wüst gaat aan de slag als topsportmentor bij schaatsploeg TalentNED. De 36-jarige Wüst beëindigde begin dit jaar haar succesvolle schaatsloopbaan.

8 uur geleden
Serena Williams verliest eerste duel na bekendmaken afscheid

TORONTO (ANP) - Serena Williams heeft haar eerste wedstrijd sinds het bekendmaken van haar aanstaande afscheid verloren. De Zwitserse Belinda Bencic, de nummer 12 van de wereld en regerend olympisch kampioene, was de 40-jarige Amerikaanse in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Toronto met 6-2 6-4 de baas.

8 uur geleden