Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

"Kuipers blijft volhouden dat je als post-covidpatiënt naar de huisarts of specialist kan. Maar die zegt waarschijnlijk: ik weet het ook niet", zo zegt De Haen. Door de patiëntenverhalen en kennis te verzamelen in een behandelcentrum, kunnen patiënten wel geholpen worden, denkt de directeur. "Expertise doe je ook op door patiënten te zien, niet alleen door onderzoek te doen. Bepaalde symptomen kunnen al bestreden worden, omdat we weten dat behandelmethoden voor soortgelijke ziektes werken."

Tegen Kassa zegt Kuipers dat het nog te vroeg is voor een vergoeding van behandelingen die niet wetenschappelijk zijn getest. Daar zouden nog te veel risico's aan kleven en er moet eerst meer onderzoek komen. Volgens de demissionair minister zijn er ziekenhuizen die budget hebben om te beginnen met experimentele behandelingen, en kunnen patiënten terecht bij de huisarts, fysiotherapeut of een medisch specialist, zo meldt Kassa.

Over longcovid, ook wel post-covidsyndroom genoemd, is nog veel onduidelijk. Meer dan een miljoen Nederlanders zouden volgens schattingen langere tijd klachten over hebben gehouden aan een coronabesmetting. Een minderheid van deze mensen heeft zulke ernstige klachten aan de infectie overgehouden, dat die hun leven beheersen. In oktober werd bekend dat onderzoekers van diverse academische ziekenhuizen in vier onderzoeksprojecten uitgebreid onderzoek gaan doen naar de oorzaken van langdurige coronaklachten. De projecten worden gefinancierd door Stichting Long Covid (SLC), die zo'n 1,5 miljoen euro aan donaties ophaalde.

Meer uit Gezond

Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

2 dagen geleden