Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orderontvangst chiptoeleverancier ASMI naar nieuw recordniveau

Orderontvangst chiptoeleverancier ASMI naar nieuw recordniveau

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft in het tweede kwartaal voor een recordbedrag aan orders ontvangen. Vanwege de grote vraag naar halfgeleiders in de wereld en de grote investeringen van chipproducenten in uitbreiding van de productiecapaciteit stromen de orders bij ASMI binnen.

De orderontvangst kwam uit op 923 miljoen euro, een stijging van 83 procent in vergelijking met een jaar eerder. De onderneming uit Almere levert bijvoorbeeld systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

De omzet klom op jaarbasis met 36 procent naar 560 miljoen euro, wat eveneens een record is. Dat bedrag is aan de bovenkant van de eigen verwachtingen van ASMI. Het bedrijf liet in april weten voor het tweede kwartaal op een omzet te rekenen van 540 miljoen tot 570 miljoen euro. Er werd een nettowinst behaald van 164 miljoen euro, tegen ruim 111 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2021.

In een toelichting spreekt topman Benjamin Loh van opnieuw een zeer sterk kwartaal voor ASMI. Volgens hem laten delen van de chipmarkt, met name smartphones en computers, wel enige afkoeling zien door de zwakkere macro-economische trends, maar blijft de vraag naar de producten van ASMI sterk. Wel zijn er uitdagingen door de verstoringen in de toeleveringsketens, aldus Loh.

Voor het derde kwartaal voorziet ASMI een omzet tussen de 570 miljoen tot 600 miljoen euro. De omzet over de gehele tweede helft van dit jaar zou hoger moeten uitkomen dan in de eerste zes maanden, aldus het concern, dat een notering heeft aan de Amsterdamse AEX-index.

Meer uit Financieel

TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop

WASHINGTON (ANP) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid. Daarmee proberen ze een in hun ogen "ongrondwettelijke" wet tegen te houden waarmee ByteDance wordt gedwongen zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als ByteDance dit niet doet, kan TikTok verboden worden in de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Tesla legt productie Duitse fabriek vier dagen stil, meldt krant

BERLIJN (ANP) - Tesla legt de productie van zijn fabriek nabij Berlijn na woensdag vier dagen stil. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag op basis van een interne mail aan personeel. Aanleiding zijn de verwachte demonstraties tegen de uitbreiding van de fabriek in Grünheide. Activisten willen de fabrikant van elektrische auto's op die manier tegenhouden om onder meer een stuk bos te kappen. Volgens Handelsblatt wordt de productie weer opgestart tijdens de nachtdienst op zondag.

3 uur geleden
AEX scherpt slotrecordstand aan en eindigt boven de 900 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag op een nieuwe recordstand van 900,06 punten gesloten. Rond 15.10 uur doorbrak de hoofdindex voor het eerst de 900-puntengrens. Kort daarna werd de hoogste stand ooit bereikt, van 900,76 punten.

3 uur geleden
Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

AMSTERDAM (ANP) - Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.

4 uur geleden
Microsoft sluit gamestudio's om te focussen op grote titels

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft sluit de deuren van een aantal gamestudio's waarvan het technologieconcern eigenaar is om te focussen op grote titels. Dat staat in een interne e-mail die in handen is van persbureau Bloomberg. Het gaat om de Amerikaanse vestiging van Arkane Studios in Austin, Tango Gameworks, Alpha Dog Studios en Roundhouse Games.

4 uur geleden
Geen enkele Belgische partij brengt begroting op orde

BRUSSEL (ANP) - Geen enkele Belgische politieke partij brengt het begrotingstekort en de staatsschuld in een volgende regeringstermijn terug binnen de Europese limieten. Sommige belangrijke partijen zouden de toestand juist verergeren als ze het na de verkiezingen in juni voor het zeggen krijgen, blijkt uit de doorrekening van het Belgische Federaal Planbureau (FPB).

4 uur geleden
Werkgeversorganisaties staan achter regulering arbeidsmigratie

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zien graag dat de "uitwassen met arbeidsmigranten met wortel en tak worden uitgeroeid" en dat malafide ondernemers "hard worden aangepakt door de inspectie". Daarmee reageren werkgeverorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op de oproep van inspecteur-generaal Rits de Boer van de Arbeidsinspectie om arbeidsmigratie beter te reguleren. "Belangrijk is ook dat er een integrale visie komt op migratie en wat Nederland nodig heeft", zeggen de twee organisaties.

5 uur geleden