Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orderboek SBM Offshore naar record, verwachtingen omhoog

Orderboek SBM Offshore naar record, verwachtingen omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Het orderboek van maritiem oliedienstverlener SBM Offshore is in de eerste helft van dit jaar naar een nieuw recordniveau gestegen. Ook verhoogt het Nederlandse bedrijf dat vooral actief is met de bouw van opslag- en productieschepen voor de winning van olie en gas op zee de verwachtingen voor de resultaten over het gehele jaar.

SBM profiteert van de hoge olieprijzen omdat daardoor meer wordt geïnvesteerd in olieproductie. De zogeheten FPSO's van SBM zijn vooral actief voor de kusten van Brazilië en Guyana in Zuid-Amerika. Daar wordt in diep water olie gewonnen.

De omzet steeg in de eerste helft van dit jaar met 64 procent tot bijna 1,8 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. Die groei komt vooral voor rekening voor de divisie Turnkey, die FPSO's levert die direct gereed zijn voor gebruik. Maar ook bij het onderdeel Lease and Operate, dat FPSO's leaset en exploiteert, was groei te zien.

Prognose

Het bedrijfsresultaat klom op jaarbasis met 17 procent tot 500 miljoen dollar. SBM gaf aan zijn prognose voor het gehele jaar op te krikken naar een resultaat van meer dan 950 miljoen dollar, van een eerder verwachte 900 miljoen dollar. Voor de omzet wordt in 2022 nu gerekend op een bedrag van ongeveer 3,2 miljard dollar. Hier werd eerder meer dan 3,1 miljard dollar voorspeld.

Het orderboek ligt nu op 31,1 miljard dollar. Het beursgenoteerde SBM wijst daarbij op een contract voor een nieuwe FPSO, de One Guyana die wordt gebouwd voor het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil.

Daarnaast is SBM zich met zijn divisie New Energies aan het richten op duurzame energieprojecten. Er wordt een drijvende windturbine in het zuiden van Frankrijk gebouwd die in 2023 afgeleverd zou moeten worden.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

8 minuten geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

1 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

1 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

1 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

1 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

3 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

3 uur geleden