Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen

Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gevraagd een wapenstilstand met Rusland te overwegen. Orbán, die voor het eerst sinds de Russische invasie naar Kyiv is afgereisd, zei tijdens een gezamenlijke persconferentie dat een bestand kan bijdragen aan vredesonderhandelingen.

Boedapest heeft maandag het roulerend voorzitterschap van de EU overgenomen van België. Dat Orbán nu al naar Oekraïne komt, wordt gewaardeerd door Zelensky. "Dit is een duidelijke indicatie van onze gezamenlijke Europese prioriteiten, van hoe belangrijk het is om een rechtvaardige vrede in Oekraïne te bewerkstelligen", aldus de president, die ook verklaarde dat de militaire hulp uit Europa belangrijk is.

Oekraïne en Rusland hebben sinds kort na de invasie niet meer gesproken over het bereiken van vrede. Dat heeft ermee te maken dat zowel Oekraïne als Rusland eisen stellen waar de ander het niet mee eens is. Kyiv wil bijvoorbeeld alle bezette gebieden terug, terwijl Rusland die juist wil behouden.

Orbáns bezoek aan Oekraïne is opvallend. Hij verzette zich eerder tegen EU-hulp aan Oekraïne. De Hongaarse premier is ook de enige EU-leider die warme banden met Rusland onderhoudt. In oktober vorig jaar ontmoette hij de Russische president Vladimir Poetin op een internationaal forum in China. Orbán zei in Kyiv ook dat Hongarije betere bilaterale banden met Oekraïne wil en dat zijn land wil bijdragen aan het moderniseren van de Oekraïense economie.

Meer uit Buitenland

Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

42 minuten geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

1 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

2 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

2 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

3 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

5 uur geleden