Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orbán: ngo's moeten openheid geven over buitenlandse geldstromen

Orbán: ngo's moeten openheid geven over buitenlandse geldstromen

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die in Hongarije actief zijn moeten alsnog openheid geven over donaties vanuit het buitenland, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán vrijdag. Het Europees Hof van Justitie oordeelde donderdag dat de strenge regels die Hongarije oplegt aan door het buitenland gesteunde maatschappelijke organisaties (ngo’s), in strijd zijn met het Europees recht en de grondrechten.

De wetgeving waar het Europees Hof een streep door zette, was onderdeel van een maatregelenpakket van de Orbán-regering om wat de premier als buitenlandse invloed ziet, buiten de deur te houden. De oorsprong van die maatregelen is een conflict tussen Orbán en de in Hongarije geboren miljardair en investeerder George Soros.

Orbán verwijt door Soros gefinancierde ngo's ervan dat zij zich bemoeien met de binnenlandse politiek. Soros ontkent dat en zegt dat Orbán de waarheid verdraait en liegt. Volgens Soros probeert Orbán een zondebok van buiten te creëren om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden.

Reactie

Orbán reageerde vrijdag voor het eerst op het oordeel van het Europees Hof. De premier zei dat Hongarije het gerechtelijk oordeel zal respecteren maar dat wetten over transparantie van toepassing zullen blijven. "Alle Hongaren zullen weten van elke forint die vanuit het buitenland hierheen wordt gestuurd voor politieke doelen", zei Orbán op de staatsradio.

De zeer rechts-conservatieve Orbán weet de uitspraak van het Europees Hof aan "liberaal imperialisme" in West-Europa, dat zijn manier van denken over familie en migratie wil opdringen aan landen "die daar anders over denken".

Soros, een geboren Hongaar van Joodse komaf, heeft een groot deel van zijn fortuin uitgegeven aan het financieren van instellingen die de democratie en de vrijemarkteconomie proberen te bevorderen in het voormalig Oostblok. In 2017 voerde de Hongaarse regering een anti-migrantencampagne met posters met daarop de beeltenis van een lachende Soros met de tekst "Laat Soros niet de laatste lach hebben". Joodse organisaties in Hongarije vroegen de regering met de campagne te stoppen. De regering ontkende dat de campagne antisemitisch was.

Meer uit Buitenland

Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

1 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

1 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

2 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

4 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

4 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

7 uur geleden