Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Oranjesfeer' in Den Haag om genuanceerde reisadviezen

'Oranjesfeer' in Den Haag om genuanceerde reisadviezen

DEN HAAG (ANP) - Het centrum van Den Haag kleurde oranje: ruim 250 reisbranchemedewerkers liepen vrijdagmiddag als verdwaalde reizigers met hun rolkoffer rond om aandacht te vragen voor de benarde situatie waarin hun sector zich bevindt. Volgens initiatiefnemer Tom van Apeldoorn leek het even "alsof het Nederlands elftal vanavond zou voetballen", omdat de actievoerders veelal in oranje gekleed waren.

Met die dresscode verwezen ze naar de kleur die de overheid geeft aan risicogebieden in haar reisadviezen. Die adviezen voor Nederlandse reizigers moeten volgens de actievoerders veel genuanceerder en helderder worden. Om die eis kracht bij te zetten boden vertegenwoordigers van de branche het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder op de dag een petitie aan, samen met het spel Twister. Er zijn inmiddels meer dan 11.000 handtekeningen onder de petitie gezet.

Van Apeldoorn vindt dat de actie gesmeerd liep: "De reisbranchemedewerkers liepen rustig rond met hun rolkoffer. Er waren ook sympathisanten die de reisbranche een hart onder de riem staken. Juist ook reizigers ondertekenen de petitie. Voor de reisbranchemedewerkers voelde het bovendien als een opluchting om branchegenoten te ontmoeten en gezamenlijk aandacht te vragen voor de situatie."

Aangescherpt reisadvies

Aanleiding voor de actie is het recent aangescherpte reisadvies voor de Griekse eilanden. Dat veranderde dinsdag van geel naar oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen nog kunnen. De reisbranche wil een advies per eiland, zoals het Verenigd Koninkrijk dat bijvoorbeeld doet.

Van Apeldoorn, uitgever van de vakbladen TravelPro en TravMagazine, licht dat toe: "We willen bereiken dat ook vanuit Nederland meer genuanceerde reisadviezen worden gegeven. Daarmee wordt voorkomen dat de vakantieganger en de reissector worden gedupeerd. Leg aan de vakantieklant maar eens uit waarom je uit Nederland niet naar de Griekse eilanden zou mogen, terwijl Duitsers gewoon op Kreta op vakantie kunnen."

Online vraagt de branche aandacht met de hashtag #savetourism.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

2 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

3 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

5 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

5 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

6 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

6 uur geleden