Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje werkt in beslotenheid verder aan oude 'Chelsea-systeem'

Oranje werkt in beslotenheid verder aan oude 'Chelsea-systeem'

ZEIST (ANP) - In de bossen van Zeist legt Oranje deze dagen de basis voor het spelsysteem dat over acht maanden voor succes moet zorgen bij het wereldkampioenschap in Qatar. Bondscoach Louis van Gaal, die vanwege corona voorlopig in isolatie zit, en zijn selectie doen dat achter dichte deuren. Op de besloten trainingen van woensdag en donderdag moet de spelers duidelijk worden gemaakt wat Van Gaal precies van een ieder verwacht in zijn nieuwe spelsysteem, dat zich volgens de bondscoach het beste laat vergelijken met de manier waarop Chelsea tot voor kort onder trainer Thomas Tuchel voetbalde.

Je kunt het uitleggen als 3-4-3, 5-3-2 of 3-5-2, een etiket wil de 70-jarige bondscoach er vooralsnog niet echt op plakken. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het Nederlands elftal met drie centrale verdedigers gaat spelen. Met onder anderen Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Jurriƫn Timber heeft Van Gaal keuze te over. Het gebrek aan goede buitenspelers, vooral aan de rechterkant, was voor de trainer ook een belangrijke reden af te stappen van 4-3-3.

"Het is mijn voorkeurssysteem", zegt Van Gaal over zijn nieuwe strijdwijze. "Maar het hangt ook af van de tegenstander. Want ik kijk ook naar de kwaliteiten van de tegenstander. Als we op deze manier gaan spelen, moet je druk geven op de bal. De druk op de bal hoeft niet altijd te zijn in het strafschopgebied van de tegenstander. Het gaat erom waarmee je ze het meeste pijn kunt doen."

Voorbeeld

Als voorbeeld van het kijken naar sterke en zwakke punten van de tegenstander, noemt de bondscoach de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen van november (2-0). "Toen speelden we 4-3-3, maar toen hebben we ook gespeeld met cirkelpressing. We lieten de Noren komen, we stonden compact en we kregen ruimte achter hun verdediging. Zo kijk ik naar tegenstanders. Wat levert ons het meeste op."

De vergelijking wordt al snel gemaakt met het WK van 2014. De verwachtingen waren vooraf laag. Oranje won in het 5-3-2-systeem in de eerste wedstrijd met 5-1 van Spanje en eindigde uiteindelijk als derde. "Toen had ik met Arjen Robben en Robin van Persie wel twee spelers voorin die makkelijk konden scoren. En als Memphis inviel, scoorde hij ook. Nu scoren eigenlijk alleen Memphis en Davy Klaassen", weet Van Gaal, die daarmee beseft dat de overschakeling naar een nieuw systeem niet automatisch tot succes leidt.

Meer uit Voetbal

FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

3 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

4 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

6 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

6 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

7 uur geleden
Scheidsrechter Dieperink al vroeg in actie op Spelen Parijs

PARIJS (ANP) - Voor voetbalscheidsrechter Rob Dieperink beginnen de Olympische Spelen woensdag al, twee dagen voor de openingsceremonie in Parijs.

7 uur geleden
Van der Laan in raad van commissarissen voetbalclub Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Jeanet van der Laan is benoemd als lid van de raad van commissarissen van voetbalclub Sparta. De oud-voetbalinternational en voormalig lid van de Tweede Kamer slaagde er twee maanden geleden niet in om voorzitter van de KNVB te worden.

9 uur geleden