Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje werkt in beslotenheid verder aan oude 'Chelsea-systeem'

Oranje werkt in beslotenheid verder aan oude 'Chelsea-systeem'

ZEIST (ANP) - In de bossen van Zeist legt Oranje deze dagen de basis voor het spelsysteem dat over acht maanden voor succes moet zorgen bij het wereldkampioenschap in Qatar. Bondscoach Louis van Gaal, die vanwege corona voorlopig in isolatie zit, en zijn selectie doen dat achter dichte deuren. Op de besloten trainingen van woensdag en donderdag moet de spelers duidelijk worden gemaakt wat Van Gaal precies van een ieder verwacht in zijn nieuwe spelsysteem, dat zich volgens de bondscoach het beste laat vergelijken met de manier waarop Chelsea tot voor kort onder trainer Thomas Tuchel voetbalde.

Je kunt het uitleggen als 3-4-3, 5-3-2 of 3-5-2, een etiket wil de 70-jarige bondscoach er vooralsnog niet echt op plakken. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het Nederlands elftal met drie centrale verdedigers gaat spelen. Met onder anderen Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Jurriën Timber heeft Van Gaal keuze te over. Het gebrek aan goede buitenspelers, vooral aan de rechterkant, was voor de trainer ook een belangrijke reden af te stappen van 4-3-3.

"Het is mijn voorkeurssysteem", zegt Van Gaal over zijn nieuwe strijdwijze. "Maar het hangt ook af van de tegenstander. Want ik kijk ook naar de kwaliteiten van de tegenstander. Als we op deze manier gaan spelen, moet je druk geven op de bal. De druk op de bal hoeft niet altijd te zijn in het strafschopgebied van de tegenstander. Het gaat erom waarmee je ze het meeste pijn kunt doen."

Voorbeeld

Als voorbeeld van het kijken naar sterke en zwakke punten van de tegenstander, noemt de bondscoach de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen van november (2-0). "Toen speelden we 4-3-3, maar toen hebben we ook gespeeld met cirkelpressing. We lieten de Noren komen, we stonden compact en we kregen ruimte achter hun verdediging. Zo kijk ik naar tegenstanders. Wat levert ons het meeste op."

De vergelijking wordt al snel gemaakt met het WK van 2014. De verwachtingen waren vooraf laag. Oranje won in het 5-3-2-systeem in de eerste wedstrijd met 5-1 van Spanje en eindigde uiteindelijk als derde. "Toen had ik met Arjen Robben en Robin van Persie wel twee spelers voorin die makkelijk konden scoren. En als Memphis inviel, scoorde hij ook. Nu scoren eigenlijk alleen Memphis en Davy Klaassen", weet Van Gaal, die daarmee beseft dat de overschakeling naar een nieuw systeem niet automatisch tot succes leidt.

Meer uit Voetbal

Commissaris Van Wijk haalt hard uit naar bestuursraad van Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Leo van Wijk weet niet of het nog goedkomt tussen de raad van commissarissen en de bestuursraad van Ajax, die ruim 73 procent van de aandelen van Ajax in handen heeft. "Ik heb heel veel moeite met het accepteren van het gedrag van de grootaandeelhouder", zei de oud-topman van KLM op een buitengewone vergadering voor aandeelhouders van de club uit Amsterdam. "Ik zie nog niet hoe dat zo makkelijk is op te lossen."

16 minuten geleden
NEC-coach Meijer geschorst voor duel met Go Ahead Eagles

NIJMEGEN (ANP) - NEC-trainer Rogier Meijer zit donderdag niet op de bank bij de play-offwedstrijd om Europees voetbal tegen Go Ahead Eagles. Hij is voor één duel geschorst naar aanleiding van zijn vierde gele kaart dit seizoen.

28 minuten geleden
Ronaldo in selectie Portugal voor zijn zesde EK

LISSABON (ANP) - Cristiano Ronaldo is door de Portugese bondscoach Roberto Martínez opgenomen in de 26-koppige EK-selectie. Voor de 39-jarige aanvaller van het Saudische Al-Nassr wordt het zijn zesde Europese titelstrijd.

54 minuten geleden
Vitesse-middenvelder Pröpper (32) beëindigt carrière definitief

ARNHEM (ANP) - Vitesse-middenvelder en voormalig Oranje-international Davy Pröpper stopt nu echt als profvoetballer. De 32-jarige Arnhemmer koos er begin 2022 als speler van PSV verrassend voor om zijn carrière te beëindigen, maar kwam daar een jaar later op terug. Na anderhalf seizoen bij Vitesse met veel blessureleed sluit Pröpper zijn loopbaan definitief af.

58 minuten geleden
Van Wijk: dominante Mislintat duldde geen tegenspraak bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Sven Mislintat handelde solistisch en duldde geen tegenspraak bij Ajax. Dat vertelde Leo van Wijk, lid van de raad van commissarissen van de club uit de hoofdstad, tijdens zijn presentatie van het onderzoek van KPMG naar mogelijke belangenverstrengeling van de vorig jaar september ontslagen directeur voetbalzaken uit Duitsland.

1 uur geleden
Gepromoveerd Willem II verlengt contract Belgische trainer Maes

TILBURG (ANP) - De Belg Peter Maes is ook het komende seizoen in de Eredivisie de trainer van het gepromoveerde Willem II. De 59-jarige Maes heeft een nieuw, tweejarig contract getekend in Tilburg. Maes werd afgelopen seizoen in zijn eerste jaar bij Willem II kampioen van de Keuken Kampioen Divisie.

2 uur geleden
Directeur beleggersclub VEB moet 'oprotten', zegt Leo van Wijk

AMSTERDAM (ANP) - Commissaris Leo van Wijk van Ajax is woedend over de kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over het onderzoek van de voetbalclub naar het opereren van ex-directeur Sven Mislintat. "Oprotten met die man", zei Van Wijk tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering over de uitspraken van VEB-directeur Gerben Everts terwijl hij op zijn tafel sloeg.

2 uur geleden