Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje werkt in beslotenheid verder aan oude 'Chelsea-systeem'

Oranje werkt in beslotenheid verder aan oude 'Chelsea-systeem'

ZEIST (ANP) - In de bossen van Zeist legt Oranje deze dagen de basis voor het spelsysteem dat over acht maanden voor succes moet zorgen bij het wereldkampioenschap in Qatar. Bondscoach Louis van Gaal, die vanwege corona voorlopig in isolatie zit, en zijn selectie doen dat achter dichte deuren. Op de besloten trainingen van woensdag en donderdag moet de spelers duidelijk worden gemaakt wat Van Gaal precies van een ieder verwacht in zijn nieuwe spelsysteem, dat zich volgens de bondscoach het beste laat vergelijken met de manier waarop Chelsea tot voor kort onder trainer Thomas Tuchel voetbalde.

Je kunt het uitleggen als 3-4-3, 5-3-2 of 3-5-2, een etiket wil de 70-jarige bondscoach er vooralsnog niet echt op plakken. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het Nederlands elftal met drie centrale verdedigers gaat spelen. Met onder anderen Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Jurriƫn Timber heeft Van Gaal keuze te over. Het gebrek aan goede buitenspelers, vooral aan de rechterkant, was voor de trainer ook een belangrijke reden af te stappen van 4-3-3.

"Het is mijn voorkeurssysteem", zegt Van Gaal over zijn nieuwe strijdwijze. "Maar het hangt ook af van de tegenstander. Want ik kijk ook naar de kwaliteiten van de tegenstander. Als we op deze manier gaan spelen, moet je druk geven op de bal. De druk op de bal hoeft niet altijd te zijn in het strafschopgebied van de tegenstander. Het gaat erom waarmee je ze het meeste pijn kunt doen."

Voorbeeld

Als voorbeeld van het kijken naar sterke en zwakke punten van de tegenstander, noemt de bondscoach de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen van november (2-0). "Toen speelden we 4-3-3, maar toen hebben we ook gespeeld met cirkelpressing. We lieten de Noren komen, we stonden compact en we kregen ruimte achter hun verdediging. Zo kijk ik naar tegenstanders. Wat levert ons het meeste op."

De vergelijking wordt al snel gemaakt met het WK van 2014. De verwachtingen waren vooraf laag. Oranje won in het 5-3-2-systeem in de eerste wedstrijd met 5-1 van Spanje en eindigde uiteindelijk als derde. "Toen had ik met Arjen Robben en Robin van Persie wel twee spelers voorin die makkelijk konden scoren. En als Memphis inviel, scoorde hij ook. Nu scoren eigenlijk alleen Memphis en Davy Klaassen", weet Van Gaal, die daarmee beseft dat de overschakeling naar een nieuw systeem niet automatisch tot succes leidt.

Meer uit Voetbal

Coach Bosz ziet PSV bij PSG maximaal haalbare resultaat bereiken

PARIJS (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz zag zijn elftal bij Paris Saint-Germain het maximaal haalbare resultaat bereiken. De coach grapte na de zwaarbevochten 1-1 "dat PSG ook weer wist waar het stond".

9 uur geleden
De Jong opgelucht na gelijkspel bij PSG: hebben het zwaar gehad

PARIJS (ANP) - Luuk de Jong was vooral opgelucht na de 1-1 van PSV bij de Franse kampioen Paris Saint-Germain. "We hebben het zwaar gehad en we hebben gestreden. We moeten blij zijn met een punt", sprak de aanvoerder van de Eindhovenaren bij Ziggo Sport.

11 uur geleden
PSV pakt in Champions League punt bij Franse kampioen PSG

PARIJS (ANP) - PSV heeft in de Champions League met de nodige moeite een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen de Franse kampioen Paris Saint-Germain. Het werd 1-1.

12 uur geleden
Real Madrid voorbij Borussia Dortmund in wervelende tweede helft

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft in de derde speelronde van de Champions League na een wervelende tweede helft met 5-2 gewonnen van Borussia Dortmund. De Duitsers leidden bij rust nog met 2-0.

12 uur geleden
Volendam klopt FC Den Bosch en meldt zich in subtop

VOLENDAM (ANP) - FC Den Bosch heeft bij FC Volendam de tweede nederlaag van het seizoen geleden. De thuisploeg won met 3-2 dankzij een doelpunt van Elvis Manu, de oud-Feyenoorder die na een verblijf in onder meer Turkije, China en Polen begin oktober een contract tekende bij Volendam.

13 uur geleden
Reijnders helpt AC Milan met twee treffers aan eerste CL-zege

MILAAN (ANP) - Aan de hand van Tijjani Reijnders heeft AC Milan zijn eerste punten in de Champions League veroverd. Dankzij twee doelpunten van de Oranje-international won de formatie van Paulo Fonseca met 3-1 van Club Brugge. De bezoekers speelden vanaf de 40e minuut met tien man, na een rode kaart voor Raphael Onyedika.

14 uur geleden
Benfica verwacht tegen Feyenoord Sanches terug na blessure

LISSABON (ANP/RTR) - Middenvelder Renato Sanches komt mogelijk woensdag in actie voor Benfica dat het in de Champions League in eigen stadion opneemt tegen Feyenoord. Sanches, die in 2016 op zijn 18e al met Portugal een EK-finale speelde, miste zes duels van zijn club door een hamstringblessure.

14 uur geleden