Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje weet alles van Spanje, maar 'duel win je op het veld'

Oranje weet alles van Spanje, maar 'duel win je op het veld'

WELLINGTON (ANP) - Bondscoach Andries Jonker heeft dankzij vier voetbalsters in zijn selectie met een uitgebreide geschiedenis in Spanje "een boek aan informatie" over de ploeg uit dat land. Dat is volgens hem echter niet wat het verschil gaat maken in de kwartfinale van vrijdag op het WK. "Een wedstrijd win je niet in de voorbereiding, maar op het veld", zei Jonker donderdag in de Nieuw-Zeelandse stad Wellington tijdens een persconferentie, waarin hij vooruitblikte op de wedstrijd die om 03.00 uur Nederlandse tijd begint.

"Merel van Dongen weet alles van iedereen, Stefanie van der Gragt speelde twee jaar in Barcelona, Lieke Martens vijf jaar en Damaris Egurrola heeft natuurlijk haar geschiedenis", zei de 60-jarige Jonker over de Spaanse connecties in zijn ploeg. "We hebben alle respect voor Spanje, voor wat zij in het verleden hebben bereikt en voor de manier waarop zij spelen, maar we zijn niet bang."

Spits Lineth Beerensteyn wilde niet vooruitlopen op de beoogde aanpak tegen Spanje. "We gaan niet counteren, zoals Japan deed. Wij spelen ons eigen spel en kunnen het Spanje met onze kwaliteiten ontzettend moeilijk maken."

Nieuwe rol

De Spaanse bondscoach Jorge Vilda (42) zei even later op zijn persconferentie ook dat hij Nederland dit WK nauwlettend gevolgd heeft en onderhand "alles" weet van de ploeg van Jonker. Hij is vooral onder de indruk van Martens. "Haar nieuwe rol doet haar goed, ze is een speelster van hoge kwaliteit en we moeten haar in de gaten houden." Vilda sprak van een "historische wedstrijd", doelend op de voetbalgeschiedenis tussen de twee landen. Hij riep kijkers in Europa op om er midden in de nacht voor uit bed te komen.

Op vragen over onenigheid binnen de Spaanse selectie reageerde zowel coach Vilda als speelster Ivana Andrés ontkennend. "We hebben een heel goede relatie met de coach", zei Andrés. Een deel van de Spaanse selectie weigerde vorig jaar onder Vilda nog langer voor de nationale ploeg uit te komen, maar volgens Andrés valt daar op dit WK niets meer van te merken. "We vormen echt een team."

Over de Spaans-Nederlandse middenveldster Egurrola, die voor Oranje uitkomt terwijl ze ook in het team van Vilda had kunnen spelen, wilde de Spaanse bondscoach donderdag niets zeggen. "Ik focus mij nu op mijn eigen speelsters", zei hij. Zelf liet Egurrola deze week aan het ANP weten dat Vilda het haar moeilijk heeft gemaakt en dat ze daarom besloten had voor Nederland uit te komen. "De woede van toen heb ik nog altijd in mij. Dat is zeker een motivatie."

Meer uit Voetbal

FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

3 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

4 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

6 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

6 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

6 uur geleden
Scheidsrechter Dieperink al vroeg in actie op Spelen Parijs

PARIJS (ANP) - Voor voetbalscheidsrechter Rob Dieperink beginnen de Olympische Spelen woensdag al, twee dagen voor de openingsceremonie in Parijs.

7 uur geleden
Van der Laan in raad van commissarissen voetbalclub Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Jeanet van der Laan is benoemd als lid van de raad van commissarissen van voetbalclub Sparta. De oud-voetbalinternational en voormalig lid van de Tweede Kamer slaagde er twee maanden geleden niet in om voorzitter van de KNVB te worden.

9 uur geleden