Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje verslaat VS en gaat met resultaatvoetbal naar kwartfinales

Oranje verslaat VS en gaat met resultaatvoetbal naar kwartfinales

AL RAYYAN (ANP) - Met een zakelijke overwinning op de Verenigde Staten heeft het Nederlands elftal zich geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Qatar. Oranje, dat ooit naam maakte met dominant aanvalsspel, speelde op de counter en stelde de winst met effectief spel veilig: 3-1.

Oranje stuit vrijdag in de kwartfinale op de winnaar van het duel tussen Argentinië en Australië. De Argentijnen schakelden Nederland in de halve finales van het WK van 2014 uit via strafschoppen.

Nederland solliciteerde niet naar de schoonheidsprijs. De 71-jarige bondscoach Louis van Gaal heeft het resultaat heilig verklaard aan het einde van een lange trainersloopbaan. Alleen winnen is belangrijk, de manier waarop maakt hem niet zoveel meer uit. Oranje liet de bal vaak aan de tegenstander, die merkte dat het lastig scoren is tegen vijf Nederlandse verdedigers en een verdedigende middenvelder daar vlak voor.

Tactiek

Nederland speelde op de counter tegen de nummer 16 van de wereldranglijst. Van Gaal zag al snel dat zijn tactiek werkte en een aantal van zijn voorspellingen uitkwamen. Zo voorkwam zijn nieuwe eerste doelman Andries Noppert in de 3e minuut met een goede redding de openingstreffer van Christian Pulisic en opende Memphis Depay in de 10e minuut de score. Van Gaal heeft zijn topscorer dit toernooi langzaam gebracht, na een langdurige hamstringblessure.

Depay opende de score na een wonderschone aanval van maar liefst twintig balcontacten. De bal ging van links naar rechts en uiteindelijk bediende Denzel Dumfries de spits op maat. De rechtsback leverde in blessuretijd van de eerste helft ook de assist bij de 2-0 van Daley Blind. De linkspoot scoorde met rechts, net als in de troostfinale van het WK van acht jaar geleden in Brazilië.

Spelers

Oranje startte met de spelers die ook aan de aftrap verschenen bij het laatste groepsduel met Qatar. Davy Klaassen en Marten de Roon bleven na rust achter in de kleedkamer voor Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners. Oranje ging spelen zoals Depay dat graag wil, met Bergwijn naast hem en Gakpo daar vlak achter. Gakpo stond eerst nog de 2-1 van Walker Zimmerman in de weg. Daarna waren Bergwijn en Depay dicht bij de 3-0.

Er leek weinig meer aan de hand, totdat Depay de bal inleverde en Haji Wright bijna scoorde. Diezelfde Wright trof in de 76e minuut alsnog doel, met een gelukje. Oranje reageerde razendsnel met de 3-1 van Dumfries in de 81e minuut, op aangeven van Blind. Zo waren de backs erg belangrijk voor Nederland. Dumfries leverde een doelpunt en twee assists. Blind scoorde en bereidde een treffer voor.

Meer uit Voetbal

Kampioen Internazionale met zege op Torino naar huldiging

MILAAN (ANP) - Landskampioen Internazionale heeft op de dag van de huldiging met 2-0 gewonnen van middenmoter Torino. Hakan Çalhanoglu tekende na rust voor beide treffers. Adrien Tamèze van Torino kreeg in de 49e minuut een rode kaart.

36 minuten geleden
AZ boekt bij NEC belangrijke zege in strijd om Europees voetbal

NIJMEGEN (ANP) - AZ heeft in de strijd om Europees voetbal een belangrijke zege geboekt op NEC. De nummer 4 van de Eredivisie was in het Goffertstadion met 3-0 te sterk voor de verliezend bekerfinalist, die op de zesde plaats van de ranglijst staat.

42 minuten geleden
PEC Zwolle zorgeloos naar einde seizoen na zege op Heracles

ZWOLLE (ANP) - PEC Zwolle heeft door een overwinning op Heracles Almelo verder afstand genomen van de degradatiezone. De ploeg van coach Johnny Jansen won met 3-1 en hoeft niet meer bezorgd naar beneden te kijken. Heracles moet na de nederlaag nog wel aan de bak om met name RKC onder zich te houden.

43 minuten geleden
Oud-trainer Villas-Boas voorzitter voetbalclub FC Porto

PORTO (ANP) - Voormalig trainer André Villas-Boas is verkozen tot voorzitter van voetbalclub FC Porto. De 46-jarige Portugees versloeg in de verkiezing de 86-jarige Jorge Nuno Pinto da Costa, die 42 jaar voorzitter was.

4 uur geleden
Messi betrokken bij alle goals Miami in ruime zege op New England

FOXBOROUGH (ANP) - Lionel Messi heeft weer eens zijn klasse getoond voor Inter Miami in de Amerikaanse competitie MLS. De 36-jarige topscorer was betrokken bij alle treffers van de koploper tijdens de 4-1-zege op New England Revolution.

5 uur geleden
Atlético Madrid stap dichter bij deelname Champions League

MADRID (ANP) - Atlético Madrid heeft een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om een ticket voor de Champions League. De nummer 4 van La Liga was in eigen stadion te sterk voor Athletic, dat vijfde staat. Het verschil tussen beide clubs groeide naar 6 punten.

15 uur geleden
Titel Paris Saint-Germain laat op zich wachten na gelijkspel

PARIJS (ANP) - Het bescheiden Le Havre heeft ervoor gezorgd dat miljoenenploeg Paris Saint-Germain het binnenhalen van de twaalfde landstitel heeft moeten uitstellen. De Parijzenaars waren kampioen als ze de nummer 15 van Ligue 1 zouden verslaan, maar kwamen op eigen veld niet verder dan 3-3 tegen het vorig jaar gepromoveerde Le Havre.

16 uur geleden