Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje naar achtste finale bij nieuwe zege én puntenverlies Qatar

Oranje naar achtste finale bij nieuwe zege én puntenverlies Qatar

DOHA (ANP) - Het Nederlands elftal kan zich vrijdag bij het wereldkampioenschap in Qatar al plaatsen voor de achtste finales. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal moet dan zelf winnen van Ecuador en is ook afhankelijk van het resultaat bij Qatar tegen Senegal. Alleen als Qatar dat duel niet wint, kwalificeert Oranje zich officieel.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Champions League, wordt bij het WK bij een gelijk aantal punten eerst gekeken naar het doelsaldo. Als dat ook gelijk is, geeft het aantal gemaakte doelpunten de doorslag. Pas daarna gaat het om het onderlinge resultaat.

Nederland, dat de groepsfase begon met een zege op Senegal (2-0), komt bij een overwinning op Ecuador op 6 punten. Ecuador was het WK gestart met winst op gastland Qatar (ook 2-0).

Punten

Als Qatar vrijdag van Senegal wint, staat Nederland op 6 punten en Qatar en Ecuador allebei op 3. De laatste speelronde staan Nederland - Qatar en Ecuador - Senegal op het programma. Bij winst van Qatar en Ecuador eindigden dan drie landen op 6 punten.

Oranje weet nog voor het duel met Ecuador waar het aan toe is. Qatar en Senegal spelen namelijk al eerder op vrijdag.

Vorige WK's

Nederland was bij de vorige drie deelnames aan het WK, in 2006, 2010 en 2014, na twee groepswedstrijden al zeker van de achtste finales. In 2006 versloeg Oranje eerst Servië en Montenegro met 1-0 en vervolgens Ivoorkust met 2-1. In het laatste pouleduel met Argentinië ging het alleen nog om de eerste plek. De Argentijnen hadden aan een gelijkspel (0-0) genoeg voor de groepswinst.

In 2010 was Nederland na zeges op Denemarken (2-0) en Japan (1-0) na twee duels ook al zeker van een vervolg. Het laatste duel in de poulefase, tegen Kameroen, werd ook gewonnen: 2-1. In 2014 waren zeges in de eerste twee duels ook voldoende, tegen Spanje (5-1) en Australië (3-2). De ploeg van bondscoach Louis van Gaal versloeg vervolgens ook Chili (2-0).

Bij het WK van 1998 had Oranje voor het laatst drie groepswedstrijden nodig om de achtste finales te bereiken. Nederland startte met een gelijkspel tegen België (0-0) en zette vervolgens Zuid-Korea met 5-0 aan de kant. Een gelijkspel tegen Mexico (2-2) was voldoende om als eerste te eindigen.

Meer uit Voetbal

Voetbalsters Oranje spelen op Wembley belangrijk duel met Engelsen

LONDEN (ANP) - De voetbalsters van Oranje gaan in het iconische Wembley-stadion in Londen proberen een grote volgende stap te zetten naar de Olympische Spelen van volgend jaar. Bij winst op het door Sarina Wiegman gecoachte Engeland houdt het Nederlands elftal in ieder geval de Engelsen achter zich in de Nations League-poule. België is een andere concurrent.

1 uur geleden
Coach Van 't Schip zag Ajax-spelers die voor elkaar vochten

MARSEILLE (ANP) - Ajax-trainer John van 't Schip vindt dat zijn spelers ondanks de nederlaag bij Olympique Marseille (4-3) er als team hebben gestaan en voor elkaar hebben gevochten. "Het is jammer dat we niet gelijk hebben gespeeld. Het had voor de rest niet veel uitgemaakt, maar meer voor de moraal", zei de trainer bij Veronica.

4 uur geleden
Aanvoerder Bergwijn vond dat Ajax scherper had moeten zijn

MARSEILLE (ANP) - Aanvoerder Steven Bergwijn vond dat er meer in had gezeten na de nederlaag van Ajax bij Olympique Marseille. De Amsterdammers kwamen drie keer terug van een achterstand, maar verloren door een tweede benutte strafschop met 4-3. "Er had meer ingezeten vandaag als we wat scherper waren geweest", zei Bergwijn bij Veronica. "We maakten te veel individuele fouten. Ik ook, bij de 1-0. Ik mag die bal niet verliezen."

4 uur geleden
Ajacied Berghuis niet eens met rode kaart na tackle

MARSEILLE (ANP) - Steven Berghuis werd halverwege de tweede helft van de wedstrijd tegen Olympique Marseille in de Europa League met rood van het veld gestuurd na een tackle op Joaquín Correa. Ajax wist daarna met tien man nog terug te komen tot 3-3, maar door een late strafschop verloren de Amsterdammers toch met 4-3 in Marseille.

4 uur geleden
Gakpo helpt Liverpool met 2 goals aan groepswinst in Europa League

LIVERPOOL (ANP) - Mede door twee doelpunten van Cody Gakpo heeft Liverpool in groep E van de Europa League op eenvoudige wijze LASK uit het Oostenrijkse Linz aan de kant geschoven: 4-0.

5 uur geleden
Ajax na nederlaag bij Marseille uitgeschakeld in Europa League

MARSEILLE (ANP) - Ajax is na de nederlaag in Marseille definitief uitgeschakeld in de Europa League. De Amsterdammers van coach John van 't Schip verloren met 4-3 bij Olympique Marseille. Ajax kan wel nog derde worden en zich plaatsen voor de tussenronde in de Conference League.

6 uur geleden
AZ krijgt hulp van Aston Villa, dat Legia Warschau verslaat

BIRMINGHAM (ANP) - Aston Villa heeft door een 2-1-overwinning op Legia Warschau de hoop van AZ op Europese overwintering levend gehouden. Als de Alkmaarders op 14 december bij Legia winnen, is de ploeg van trainer Pascal Jansen alsnog door in de Conference League. AZ speelt dan een tussenronde tegen een nummer 3 uit de Europa League.

6 uur geleden