Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje-bondscoach Parsons schrikt van misbruikschandaal in VS

Oranje-bondscoach Parsons schrikt van misbruikschandaal in VS

ZEIST (ANP) - Bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters is geschrokken van alle onthullingen over grensoverschrijdend gedrag in het vrouwenvoetbal. De 35-jarige Parsons werkt naast zijn baan bij Oranje ook nog steeds als hoofdtrainer bij de Amerikaanse club Portland Thorns. De trainer die hij daar in 2015 opvolgde, Paul Riley, werd vorige week door twee oud-speelsters van de club beschuldigd van seksueel misbruik.

"Pas nadat ik was aangesteld, is mij duidelijk gemaakt dat een incident en onderzoek hebben plaatsgevonden die er de oorzaak van waren dat de coach was ontslagen en nooit meer bij de club mocht werken", zegt Parsons. "Dit was een onderwerp waartoe ik geen toegang had en waarvan ik niet meer te weten kon komen. De aard van het incident is ook niet verder toegelicht."

De Nederlandse bond KNVB wist volgens een woordvoerder dan ook niet van de zaak af toen het eerder dit jaar in de zoektocht naar een opvolger voor Sarina Wiegman uitkwam bij Parsons. De Engelsman begon na de Olympische Spelen, maar maakt ook het seizoen in de VS af bij Portland Thorns. Parsons gaat zich vanaf eind november volledig op de 'Leeuwinnen' richten. De bondscoach kreeg de afgelopen dagen in Portland te maken met een schandaal uit de periode voordat hij daar begon.

Niet bekend

"Voorafgaand aan Marks aanstelling bij de KNVB is deze zaak niet besproken omdat die bij beide partijen niet bekend was", aldus de woordvoerder. "We hebben vooral gesproken over voetbaltechnische zaken, zoals gebruikelijk is bij de aanstelling van een bondscoach."

De oud-voetbalsters Sinead Farrelly en Meleana Shim onthulden vorige week in het tijdschrift The Athletic dat ze misbruikt zouden zijn door Riley. De Engelsman, die de aantijgingen ontkent, werd na de onthullingen ontslagen door zijn club North Carolina Courage.

Vertrek

Na Farrelly en Shim traden meer voetbalsters uit de VS, Australië en Venezuela naar buiten met verhalen over grensoverschrijdend gedrag. Het leidde in de Amerikaanse competitie NWSL tot het vertrek van voorzitter Lisa Baird, die jarenlang signalen van misstanden zou hebben genegeerd. Portland Thorns, de club van Parsons, zette hoofd voetbalzaken Gavin Wilkinson op non-actief in afwachting van de resultaten van een extern onderzoek naar de affaire.

"Zowel Mark Parsons als de KNVB schrikt van de verhalen over het grensoverschrijdend gedrag in het internationale vrouwenvoetbal", aldus een woordvoerder van de bond. "Het is afschuwelijk voor onze sport en met name voor de slachtoffers." De KNVB zegt naar aanleiding van de internationale onthullingen geen meldingen te hebben binnengekregen bij het meldpunt seksuele intimidatie.

Meer uit Voetbal

Zerrouki kopt FC Twente in finale play-offs naast Sparta

ROTTERDAM (ANP) - FC Twente heeft een nederlaag in het eerste duel van de finale van de play-offs voor deelname aan Europees voetbal maar net kunnen voorkomen. Het elftal van trainer Ron Jans kwam in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam pas in de extra tijd van de tweede helft langszij: 1-1. Ramiz Zerrouki kopte in de 93e minuut raak, op aangeven van Michal Sadilek.

5 uur geleden
FIFA komt kort voor WK met aangepaste beloningen voetbalsters

ZÜRICH (ANP) - De FIFA is kort voor het WK voor vrouwen met een nieuw beloningsstelsel gekomen. Niet alleen voor de deelnemende bonden/teams ligt geld klaar, voortaan krijgen ook de voetbalsters individueel betaald. De FIFA hoopt hiermee het vrouwenvoetbal nog verder te ontwikkelen.

8 uur geleden
KAS Eupen vindt in Duitser Kohfeldt nieuwe trainer

EUPEN (ANP) - De Belgische voetbalclub KAS Eupen heeft in de Duitser Florian Kohfeldt een nieuwe hoofdtrainer gevonden. De 40 jaar oude Kohfeldt werd in mei van vorig jaar ontslagen bij VfL Wolfsburg, waar hij Mark van Bommel had opgevolgd.

8 uur geleden
Almere City maandag gehuldigd bij promotie naar Eredivisie

ALMERE (ANP) - Als Almere City erin slaagt om te promoveren naar de Eredivisie, worden de spelers en trainers daar maandag voor gehuldigd. Het feest is dan van 17.00 tot 19.00 uur op de Esplanade in het centrum van de stad. Het feest is georganiseerd door de ondernemersvereniging.

8 uur geleden
Ajax langer door met doelman Setford

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft het contract met doelman Charlie Setford verlengd. De 19-jarige keeper is nu tot de zomer van 2027 aan de Amsterdamse club verbonden.

9 uur geleden
Commercieel directeur Geelen volgt Van der Sar niet op bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Menno Geelen is niet beschikbaar voor de functie van algemeen directeur van Ajax. Dat heeft de commercieel directeur van de club uit de hoofdstad laten weten aan de raad van commissarissen van de nummer 3 van het afgelopen seizoen in de Eredivisie.

9 uur geleden
Cissoko van NEC naar Franse club Toulouse FC

NIJMEGEN (ANP) - Ibrahim Cissoko verruilt NEC voor de Franse club Toulouse FC. De 20-jarige buitenspeler is afkomstig uit de jeugdopleiding van de Nijmeegse club.

10 uur geleden