Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje belooft beterschap na harde woorden over collectief falen

Oranje belooft beterschap na harde woorden over collectief falen

WOLFSBURG (ANP) - Het Nederlands elftal wil dinsdag de achtste finale op het EK tegen Roemenië aangrijpen om te laten zien dat het belabberde optreden in de laatste verloren groepswedstrijd tegen Oostenrijk (3-2) niets met een gebrek aan kwaliteit te maken heeft. "Er zijn harde woorden gevallen", vertelde Virgil van Dijk. "Voor mijn gevoel heeft het geholpen, maar het is wel echt tijd om dat te laten zien."

Van Dijk en Nathan Aké, de eerste en tweede aanvoerder van Oranje, namen vrijdag plaats achter een tafel in de perszaal van het AOK Stadion in Wolfsburg. Ronald Koeman praat pas maandag voor de laatste training voor het duel met de Roemenen weer met de media. Van Dijk en Aké vinden dat sommige journalisten Joey Veerman te hard hebben aangepakt na het duel met Oostenrijk. Verder zochten ze niet naar excuses en waren ze vooral schuldbewust.

"Ik kan de kritiek op mijn spel tegen Oostenrijk begrijpen", zei Van Dijk. "Het is volkomen logisch. Ik neem het mezelf ook kwalijk. Ik ben niet gek, ik weet wanneer het beter moet. Daar werk ik dan ook aan. Voor mij is het belangrijk dat het nu ook stopt. Dat is de verantwoordelijkheid die ik nu neem."

Collectief falen

Van Dijk zag Oranje collectief falen tegen Oostenrijk en wees niet naar het tactisch plan van de bondscoach. "Het was toch vooral de wil om te winnen, die tweede bal winnen", zei de 71-voudig international. "Tegen Oostenrijk ging dat helemaal mis. Als we op dezelfde voet verdergaan, hebben we hier niets te zoeken. Dit moet snel veranderen anders zitten we thuis met het idee hadden we maar dit gedaan. Dat willen wij niet."

Van Dijk denkt niet dat tekortkomingen van Oranje tegen Oostenrijk te maken hebben met een gebrek aan kwaliteit in de selectie, waarin potentiële basisspelers als Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Marten de Roon ontbreken. "Misschien overschatten we onszelf wel", zei hij. "Maar we willen er hier een mooi toernooi van maken en gelukkig kan dat nog. Laat dit een 'eyeopener' zijn."

Op basis van de wereldranglijst van de FIFA is Oranje favoriet voor een plek in de halve finale van het EK, met een achtste finale tegen Roemenië en mogelijke kwartfinale tegen Turkije of opnieuw Oostenrijk. "In onze positie mogen we niemand onderschatten. We moeten heel nederig blijven, hard werken en veel energie in het duel met de Roemenen steken", zei Van Dijk voordat hij naar de training wandelde. Die oefensessie was een kwartier toegankelijk voor journalisten, die dus niets zagen van de mogelijke plannen van de bondscoach voor het duel met de Roemenen.

Meer uit Voetbal

Tottenham begint tegen AZ met Van de Ven op de bank

LONDEN (ANP) - Tottenham Hotspur begint de wedstrijd tegen AZ in de Europa League met Micky van de Ven op de bank. De 23-jarige verdediger is een van de vaste spelers van de Londense club die niet in basis staan tegen de Alkmaarders. Aanvaller Heung-Min Son zit helemaal niet bij de selectie van coach Ange Postecoglou. Richarlison en Timo Werner staan wel in de startopstelling van de Spurs.

42 minuten geleden
Coach Mancini vertrokken bij nationale ploeg van Saudi-Arabië

RIYAD (ANP) - Roberto Mancini is niet langer de bondscoach van de nationale ploeg van Saudi-Arabië. De 59-jarige Italiaan is na 'onderling overleg' vertrokken, zo meldt de voetbalbond van het land waar steeds meer topspelers gaan voetballen.

1 uur geleden
PSV moet middenvelder Schouten meerdere weken missen

EINDHOVEN (ANP) - PSV kan de komende weken geen beroep doen op Jerdy Schouten. De 27-jarige middenvelder heeft in het duel met AZ van afgelopen zaterdag een spierblessure opgelopen, zo heeft aanvullend medisch onderzoek uitgewezen. Schouten mist onder meer de topper tegen Ajax op 2 november.

1 uur geleden
Doelman Olij verlengt contract bij Sparta tot medio 2028

ROTTERDAM (ANP) - Doelman Nick Olij heeft zijn contract bij Sparta Rotterdam opengebroken en verlengd tot medio 2028. De oude verbintenis van de 29-jarige keeper zou in de zomer van 2026 aflopen.

2 uur geleden
Bondscoach Jonker wil dat voetbalsters zich tonen tegen Indonesië

ZEIST (ANP) - Bondscoach Andries Jonker wil dat de voetbalsters van het Nederlands elftal vrijdag tegen het onbekende Indonesië vooral een goede wedstrijd laten zien. Mede door afwezigheid van enkele vaste speelsters van Oranje zoals Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn gaan meerdere voetbalsters speeltijd krijgen die normaal minder in aanmerking daarvoor komen. Middenveldster Nina Nijstad van PSV maakt in ieder geval haar debuut.

2 uur geleden
FC Den Bosch herkent vijf relschoppers van duel met Vitesse

DEN BOSCH (ANP) - FC Den Bosch heeft vijf fans geïdentificeerd die zich afgelopen vrijdag misdroegen tijdens een thuisduel met Vitesse in de Keuken Kampioen Divisie. De club wil nog meer supporters opsporen en heeft specialisten van de KNVB ingeschakeld om camerabeelden te bekijken.

3 uur geleden
Ajax begint met Weghorst aan uitduel met Qarabag

BAKOE (ANP) - Ajax begint met Wout Weghorst als spits aan de uitwedstrijd tegen Qarabag in de Europa League. De aanvaller heeft de voorkeur gekregen boven Brian Brobbey. Het is zijn eerste basisplaats bij de Amsterdamse club.

3 uur geleden