Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje belooft beterschap na harde woorden over collectief falen

Oranje belooft beterschap na harde woorden over collectief falen

WOLFSBURG (ANP) - Het Nederlands elftal wil dinsdag de achtste finale op het EK tegen Roemenië aangrijpen om te laten zien dat het belabberde optreden in de laatste verloren groepswedstrijd tegen Oostenrijk (3-2) niets met een gebrek aan kwaliteit te maken heeft. "Er zijn harde woorden gevallen", vertelde Virgil van Dijk. "Voor mijn gevoel heeft het geholpen, maar het is wel echt tijd om dat te laten zien."

Van Dijk en Nathan Aké, de eerste en tweede aanvoerder van Oranje, namen vrijdag plaats achter een tafel in de perszaal van het AOK Stadion in Wolfsburg. Ronald Koeman praat pas maandag voor de laatste training voor het duel met de Roemenen weer met de media. Van Dijk en Aké vinden dat sommige journalisten Joey Veerman te hard hebben aangepakt na het duel met Oostenrijk. Verder zochten ze niet naar excuses en waren ze vooral schuldbewust.

"Ik kan de kritiek op mijn spel tegen Oostenrijk begrijpen", zei Van Dijk. "Het is volkomen logisch. Ik neem het mezelf ook kwalijk. Ik ben niet gek, ik weet wanneer het beter moet. Daar werk ik dan ook aan. Voor mij is het belangrijk dat het nu ook stopt. Dat is de verantwoordelijkheid die ik nu neem."

Collectief falen

Van Dijk zag Oranje collectief falen tegen Oostenrijk en wees niet naar het tactisch plan van de bondscoach. "Het was toch vooral de wil om te winnen, die tweede bal winnen", zei de 71-voudig international. "Tegen Oostenrijk ging dat helemaal mis. Als we op dezelfde voet verdergaan, hebben we hier niets te zoeken. Dit moet snel veranderen anders zitten we thuis met het idee hadden we maar dit gedaan. Dat willen wij niet."

Van Dijk denkt niet dat tekortkomingen van Oranje tegen Oostenrijk te maken hebben met een gebrek aan kwaliteit in de selectie, waarin potentiële basisspelers als Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Marten de Roon ontbreken. "Misschien overschatten we onszelf wel", zei hij. "Maar we willen er hier een mooi toernooi van maken en gelukkig kan dat nog. Laat dit een 'eyeopener' zijn."

Op basis van de wereldranglijst van de FIFA is Oranje favoriet voor een plek in de halve finale van het EK, met een achtste finale tegen Roemenië en mogelijke kwartfinale tegen Turkije of opnieuw Oostenrijk. "In onze positie mogen we niemand onderschatten. We moeten heel nederig blijven, hard werken en veel energie in het duel met de Roemenen steken", zei Van Dijk voordat hij naar de training wandelde. Die oefensessie was een kwartier toegankelijk voor journalisten, die dus niets zagen van de mogelijke plannen van de bondscoach voor het duel met de Roemenen.

Meer uit Voetbal

FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

2 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

4 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

5 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

5 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

6 uur geleden
Scheidsrechter Dieperink al vroeg in actie op Spelen Parijs

PARIJS (ANP) - Voor voetbalscheidsrechter Rob Dieperink beginnen de Olympische Spelen woensdag al, twee dagen voor de openingsceremonie in Parijs.

7 uur geleden
Van der Laan in raad van commissarissen voetbalclub Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Jeanet van der Laan is benoemd als lid van de raad van commissarissen van voetbalclub Sparta. De oud-voetbalinternational en voormalig lid van de Tweede Kamer slaagde er twee maanden geleden niet in om voorzitter van de KNVB te worden.

8 uur geleden