Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opzet van verkiezing Gouden Bal aangepast na commotie over Messi

Opzet van verkiezing Gouden Bal aangepast na commotie over Messi

PARIJS (ANP) - De Gouden Bal (Ballon d'Or) voor de beste voetballer en voetbalster ter wereld wordt voortaan uitgereikt op basis van de prestaties in een seizoen in plaats van in een kalenderjaar. France Football, het Franse weekblad dat de verkiezing al sinds 1956 organiseert, heeft de nodige aanpassingen gedaan in de opzet van de Gouden Bal-verkiezing na alle commotie over de laatste editie. De Ballon d'Or ging toen voor de zevende keer naar Lionel Messi, terwijl volgens veel voetballiefhebbers eigenlijk Robert Lewandowski de prijs had moeten krijgen.

De verkiezing vindt voortaan plaats na het seizoen, dat loopt van augustus tot en met juli. De jury die de nominaties doet bestaat niet alleen meer uit journalisten van France Football, maar daar komen ook enkele andere experts bij, onder wie voormalig topspits Didier Drogba. Voorheen mochten journalisten uit 170 landen stemmen, maar dat aantal wordt ingekrompen. Alleen landen uit de top 100 van de wereldranglijst bij de mannen en de top 50 bij de vrouwen mogen een vertegenwoordigende journalist laten stemmen.

In de criteria komt ook te staan dat individuele prestaties van een voetballer en voetbalster zwaarder wegen dan collectieve prestaties, zoals de gewonnen prijzen met een club of land. France Football wil ook dat de stemgerechtigde journalisten puur kijken naar iemands prestaties in één seizoen in plaats van gedurende zijn of haar hele carrière.

Stilleven

"De Ballon d'Or is geen stilleven, maar juist iets wat heel erg leeft. Een prijs die zich bevindt in de grote kloof tussen traditie en moderniteit", aldus hoofdredacteur Pascal Ferré. "We vinden dat we de Ballon d'Or dit jaar moeten evolueren, om na 65 edities ervoor te zorgen dat deze trofee zijn status behoudt."

Johan Cruijff en Marco van Basten kregen de Gouden Bal beiden drie keer, Ruud Gullit won de prijs één keer. Virgil van Dijk eindigde in de verkiezing van 2019 als tweede achter Messi.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een eigen verkiezing, The Best geheten. Op het FIFA-gala in januari ging de prijs voor beste voetballer van het jaar wel naar Lewandowski. De FIFA laat naast journalisten ook de bondscoaches en aanvoerders van de nationale teams stemmen.

Meer uit Sport

Sabalenka na zege op Rybakina opnieuw in finale van Madrid

MADRID (ANP) - Tennisster Aryna Sabalenka heeft voor het tweede jaar op rij de eindstrijd gehaald van het graveltoernooi van Madrid. De titelverdedigster versloeg in een meeslepende halve finale de Kazachse Elena Rybakina in drie sets: 1-6 7-5 7-6 (5).

1 uur geleden
Verstappen betreurt vertrek topontwerper, maar blijft stoïcijns

MIAMI (ANP) - Max Verstappen denkt er niet aan te vertrekken bij Red Bull Racing, nadat topontwerper Adrian Newey na bijna twintig jaar zijn afscheid heeft aangekondigd bij de Formule 1-renstal.

2 uur geleden
Van Gerwen meteen uitgeschakeld in Premier League in Aberdeen

ABERDEEN (ANP) - Michael van Gerwen is tijdens de veertiende speelronde van de Premier League direct uitgeschakeld. De Nederlandse darter verloor in het Schotse Aberdeen met 6-5 van de Engelsman Rob Cross. Vorige week in Liverpool was Cross ook al te sterk voor Van Gerwen, toen in de halve finales (6-2).

2 uur geleden
Turnster Lieke Wevers noemt rentree bij EK 'uitdagend'

RIMINI (ANP) - Turnster Lieke Wevers (32) heeft zich bij haar internationale rentree met Oranje geplaatst voor de EK-landenfinale. Wevers, die zich tijdens de kwalificaties in Nederland via de meerkamp plaatste voor de EK, kwam slechts in actie op brug en balk.

3 uur geleden
Lehecka na opgave Medvedev naar halve finales in Madrid

MADRID (ANP) - De Tsjechische tennisser Jiri Lehecka is doorgedrongen tot de halve finales van het masterstoernooi van Madrid. Tegenstander Daniil Medvedev gaf na het verlies van de eerste set (6-4) op met een liesblessure.

8 uur geleden
Turnsters als zesde naar teamfinale bij EK in Rimini

RIMINI (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben zich bij de EK in het Italiaanse Rimini geplaatst voor de teamfinale. Elze Geurts, Lieke Wevers, Vera van Pol, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen in de kwalificatie tot 153,995 punten, goed voor de zesde plek. Gastland Italië plaatste zich met 165,296 als eerste voor de finale waarin de beste acht landenteams in actie komen.

8 uur geleden
Voormalig kunstrijdster Dijkstra (82) overleden

SOMEREN (ANP) - Voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar dochter Katja Kossmayer gemeld. Dijkstra, geboren in het Friese Akkrum, werd in 1964 in Innsbruck olympisch kampioene. Ook veroverde ze drie wereldtitels en werd ze zesmaal gekozen tot sportvrouw van het jaar in Nederland.

10 uur geleden