Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opwinding over komst van Zelenski naar EU-top in Brussel

Opwinding over komst van Zelenski naar EU-top in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Een speciale top van de 27 EU-regeringsleiders en staatshoofden over migratie donderdag, mede op verzoek van premier Mark Rutte, wordt beheerst door opwinding over de komst van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het is zijn eerste bezoek aan Brussel sinds de Russische invasie in zijn land, bijna een jaar geleden.

De Oekraïense president heeft de EU-leiders het afgelopen jaar op hun toppen steeds per videoverbinding vanuit Kiev toegesproken. En menigeen is ook naar Kiev gereisd. Nu komt hij alle 27 de hand schudden en heeft hij naar verluidt ook verscheidene gesprekken onder vier ogen, onder meer met de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die hij alleen van de telefoon kent.

Zelenski spreekt ook een speciale zitting van het Europees Parlement toe. Die staat voor 10.00 tot 11.00 uur gepland. De top begint eveneens om 10.00 uur. Vanwege zijn veiligheid is niets over Zelenski’s agenda bekendgemaakt en wordt ook het programma van de top flexibel gehouden.

Steun aan Oekraïne stond al als eerste punt op de agenda, maar de hoofdmoot moet overleg over emigratie worden. De stroom migranten is na de pandemie weer toegenomen. Er moet meer worden ingezet op het tegenhouden van illegale migranten, daar lijken de 27 landen het over eens. Bijvoorbeeld door betere bewaking en de bouw van hekken aan de buitengrenzen, wat ineens geen taboe meer is. Nederland wil ook een beter overzicht hebben van de verplaatsingen van asielzoekers, ook binnen de EU, en van wie wel en niet zijn geregistreerd.

De top gaat verder ook over economie en concurrentievermogen.

Meer uit Buitenland

VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

38 minuten geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

3 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

3 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

3 uur geleden
Netanyahu bevestigt uitstel debat juridische hervormingen

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond tijdens een televisietoespraak bevestigd dat het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen wordt uitgesteld. Hij zegt daartoe te hebben besloten om een "breuk in de natie te voorkomen".

4 uur geleden
Neergestoken Nederlands meisje in Göteborg uit het ziekenhuis

GÖTEBORG (ANP) - Het Nederlandse meisje dat begin maart werd neergestoken in Göteborg heeft het ziekenhuis in de Zweedse stad verlaten, dat meldt een woordvoerster van academisch medisch centrum Sahlgrenska maandag aan het ANP.

5 uur geleden
Regio Mississippi wacht mogelijk opnieuw onweersbuien na tornado

JACKSON (ANP) - In de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en omstreken is het maandag en dinsdag nog slecht weer met opnieuw kans op flinke onweersbuien. In de Amerikaanse staat zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen als gevolg van een tornado die overtrok en voor veel verwoesting zorgde.

6 uur geleden