Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvolging opperrechter Ginsburg verdeelt Amerikanen

Opvolging opperrechter Ginsburg verdeelt Amerikanen

WASHINGTON (ANP) - De opvolging van de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg zorgt ook onder Amerikaanse kiezers voor verdeeldheid. Ruim de helft van de kiezers (51 procent) vindt volgens een peiling van YouGove niet dat president Donald Trump tijdens deze ambtsperiode nog een opvolger naar voren mag schuiven, bericht Newsweek. 42 procent van de circa 1200 geënquêteerden denkt daar anders over.

De als progressief bekendstaande Ginsburg overleed 46 dagen voor de presidentsverkiezingen. Daarop barstte direct de discussie los over haar opvolging. Het hooggerechtshof spreekt zich uit over gevoelige kwesties als abortus en wapenbezit. Rechters worden voor het leven benoemd, dus als Trump een opvolger aanwijst kan dat nog tientallen jaren gevolgen hebben voor de samenstelling van het hof. Daar zijn de rechters die als conservatief worden gezien nu al in de meerderheid.

Uit de peiling komt naar voren dat vooral kiezers die de Democraten steunen willen wachten met de benoeming van een opperrechter. 84 procent van de respondenten uit die groep vindt dat de opvolging pas geregeld moet worden als de winnaar van de komende presidentsverkiezingen is beëdigd. 86 procent van de kiezers die de Republikeinen van Trump steunen, vinden juist dat de president nu al een opvolger naar voren moet schuiven.

Goedkeuring

Trump heeft al duidelijk gemaakt dat laatste ook van plan te zijn. Hij maakt naar verwachting in de komende dagen al bekend wie hij in het hof wil installeren. De Senaat moet die kandidaat nog goedkeuren, maar daar zijn de Republikeinen van Trump in de meerderheid. Hun leider Mitch McConnell beloofde al dat senatoren zich mogen uitspreken over de kandidaat van de president. Kiezers zijn volgens de peiling ook verdeeld over de vraag of de Senaat daar tot na de verkiezingen mee moet wachten. 48 procent van de kiezers vindt dat gewacht moet worden, volgens 45 procent is dat niet nodig.

De bereidheid van McConnell om de Senaat te laten stemmen over een kandidaat van Trump, leidde tot chagrijn bij de Democraten. McConnell en zijn Republikeinen blokkeerden in 2016 nog de benoeming van een kandidaat-opperrechter van de Democratische president Barack Obama. Toen luidde zijn argument dat het niet gepast was om daar in de aanloop naar presidentsverkiezingen over te beslissen.

Meer uit Buitenland

Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

1 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

2 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

3 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

3 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

5 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

6 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

7 uur geleden