Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvolger Britse premier Boris Johnson wordt bekendgemaakt

Opvolger Britse premier Boris Johnson wordt bekendgemaakt

LONDEN (ANP) - De Britten krijgen maandag te horen wie de door schandalen geplaagde Boris Johnson opvolgt als premier. Leden van zijn Conservatieve Partij mochten daar de afgelopen weken over stemmen. De uitslag van die partijverkiezing wordt volgens Britse media aan het begin van de middag bekendgemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss wordt gezien als de gedoodverfde winnaar.

Johnson maakte deze zomer zijn vertrek bekend nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Hij lag politiek zwaar onder vuur vanwege een reeks schandalen, waaronder partygate. Dat was een affaire rond feestjes met overheidspersoneel die plaatsvonden terwijl het land vanwege de coronapandemie in lockdown zat. Omdat Johnson nog voor het eind van zijn regeringsperiode stopt, mocht zijn eigen partij een opvolger selecteren.

Leden van de Conservatieve Partij hadden in de laatste ronde de keuze tussen twee kandidaten: oud-minister van Financiën Rishi Sunak en Truss. Zij deed het goed in de peilingen en zou de derde vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk worden, na haar partijgenoten Margaret Thatcher en Theresa May.

Truss heeft premier Johnson niet laten vallen en zit nog steeds in zijn regering. Ze heeft eerder gezegd het jammer te vinden dat hij moet opstappen. Volgens Truss heeft haar politieke baas het fantastisch gedaan door het Verenigd Koninkrijk uit de EU te loodsen en door tijdens de pandemie snel vaccins te regelen. Sunak heeft de regering deze zomer wel verlaten, naar eigen zeggen uit onvrede over het economische beleid.

Als de winnaar van de partijverkiezing maandag bekend is, moet Johnson nog naar de koningin om formeel zijn ontslag in te dienen. Dat gebeurt naar verwachting op dinsdag. Zijn opvolger krijgt daarna direct te maken met een paar loodzware dossiers, zoals hoge inflatie en het conflict in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

2 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

2 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

3 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

3 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

3 uur geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

5 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

5 uur geleden