Opvangschip voor 1000 asielzoekers eind deze maand naar Zaandam
ZAANDAM (ANP) - Het is nog niet duidelijk wanneer in Zaandam de twee drijvende opvanglocaties in gebruik kunnen worden genomen waarover al ongeveer een jaar wordt gesproken. Op de zogeheten opvangpontons, die nu nog in Amsterdam liggen, is plek voor duizend asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat de eerste ponton eind augustus of begin september naar Zaandam kan worden overgebracht "en snel daarna" de tweede. Wanneer de eerste asielzoekers er vervolgens op terechtkunnen, is volgens een COA-woordvoerder in de loop van de volgende week beter in te schatten.
De nieuwe opvanglocatie in Zaandam moet de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verlichten, waar al maanden meer dan het met de gemeente Westerwolde afgesproken maximum van 2000 asielzoekers verblijven. Afgelopen nacht overnachtten er 2204 mensen. Ook de 225 plekken in de nachtopvang in Pekela zijn volgens het COA continu vol.
Als er op 1 september nog steeds meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verblijven, wil de gemeente Westerwolde opnieuw naar de rechter stappen. Daarmee wil ze afdwingen dat het COA het aantal mensen in het aanmeldcentrum omlaag brengt, zo werd begin deze maand bekend. Het COA sprak daarna de verwachting uit binnen enkele weken zo'n 1500 nieuwe opvangplekken in het land te realiseren, waarvan die in Zaandam de grootste zou zijn.
Drijvende opvanglocaties
Aanvankelijk zouden de drijvende opvanglocaties eind vorig jaar al in gebruik worden genomen, maar de komst van de twee pontons werd steeds uitgesteld. Er is een omgevingsvergunning voor nodig, die sinds afgelopen maandag ter inzage ligt. Omwonenden en andere belanghebbenden hebben sindsdien nog zes weken de tijd om aan te geven wat ze van het ontwerpbesluit vinden.
De gemeente Zaanstad heeft maandag wel geregeld dat de twee drijvende opvanglocaties alvast aan de Gerrit Bolkade in Zaandam mogen aanmeren en onder voorwaarden in gebruik mogen worden genomen, in afwachting van de uitkomst van de vergunningsprocedure. Met het oog op de opvangcrisis in Nederland zou het te lang duren om daarmee te wachten tot de vergunning is verleend, vindt de gemeente. Het is de bedoeling dat de pontons maximaal zeven jaar worden gebruikt als opvanglocatie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Behalve over asiel is tijdens de uitzonderlijk lange ministerraad afgelopen vrijdag ook stevig gediscussieerd over het Midden-Oostenbeleid van het kabinet, bevestigen bronnen na berichtgeving van de NOS. Het smaldeel van NSC wilde de tweestatenoplossing voor Israƫl en de Palestijnse gebieden opnemen in het regeerprogramma en daarmee waren de kabinetsleden van PVV het niet eens. Het PVV-smaldeel gaf na een harde discussie toe.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft dit jaar tot nu toe 167 mensen aangehouden die ervan worden verdacht anderen te hebben opgelicht door zich voor te doen als agent. Dat zijn er nu al meer dan in heel vorig jaar, toen in totaal 132 mensen voor dit type misdrijf werden aangehouden, laat een woordvoerster van de politie weten. Ze verwacht dat de komende periode nog meer arrestaties zullen worden verricht, omdat veel onderzoeken nog lopen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie tegen de btw-verhoging op boeken wordt in de Tweede Kamer tentoongesteld. Een 2 meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat er centraal opgesteld.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Wereldwijd worden steeds meer klimaatrechtszaken gevoerd tegen grote olie- en gasbedrijven als Shell, BP en ExxonMobil. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs eind 2015 werd gesloten, is het aantal van dit soort zaken bijna verdrievoudigd, stellen Oil Change International en Zero Carbon Analytics in een rapport. Volgens hun inventarisatie lopen op dit moment zeker 86 gerechtelijke procedures tegen bedrijven die vooral bestaan van fossiele brandstoffen. De onderzoekers zien een groeiende "golf van klimaatzaken" ontstaan.
3 uur geledenDE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt donderdag voor stevige regen- en onweersbuien in het westen van het land, die plaatselijk gepaard kunnen gaan met hagel en veel neerslag in korte tijd. Voor de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland, Friesland en Noord-Brabant en het Waddengebied is code geel afgegeven.
3 uur geleden