Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvang voor kind dat thuis niet goed af is

Opvang voor kind dat thuis niet goed af is

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die thuis niet veilig zijn of daar niet aan leren toekomen, kunnen toch naar school of opvang. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om hen overdag bijvoorbeeld onder te brengen in de bieb, in een buurthuis of in een klaslokaal, laat onderwijsminister Arie Slob weten.

Onmiddellijk nadat de scholen hun deuren sloten wegens de coronacrisis, sloegen leraren al alarm over leerlingen die thuis kwetsbaar zijn. Als kinderen dagenlang in een flatje zitten met ouders die ook niet naar hun werk kunnen en daarover onzeker of gefrustreerd zijn, kunnen huiselijk geweld en andere problemen op de loer liggen.

Die gedachte "raakt ons allemaal diep", zei Slob. Hij is daarom "zo blij dat we in zo korte tijd hebben kunnen afspreken" dat betrokkenen als de scholen, de kinderopvang, Veilig Thuis en de jeugdzorg deze kinderen buitenshuis gaan opvangen. Zij bekijken samen met de gemeenten wat voor welk kind nodig is.

Extra druk

De gezinnen blijven waarschijnlijk onder extra druk staan zolang de crisis aanhoudt, en het kan daardoor ook buiten 'schooltijd' misgaan, erkent Slob. "Maar dan heb je die kinderen wel beter in beeld, want je ziet ze iedere dag. Anders zie je ze helemaal niet."

Sommige kinderen zijn thuis wel veilig, maar verkommeren omdat hun ouders niet in staat zijn voor hen te zorgen of hen te helpen bij hun schoolwerk. Ook voor hen is de opvang een uitkomst, meent Slob. Leerlingen die wel thuis kunnen zijn, maar hulp kunnen gebruiken bij hun leerwerk, kunnen een beroep doen op studenten of mensen die opgeleid zijn als leraar maar een andere baan hebben gekozen. Ook wordt gekeken hoe studenten van de pabo kunnen worden ingezet.

Het is belangrijk dat kinderen ook kunnen doorleren nu de scholen dicht zijn, onderstreept Slob. Binnen een paar weken zakt veel kennis weg, dat blijkt volgens de minister ook ieder jaar weer na de zomervakantie. "Stilstand is achteruitgang."

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

2 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

5 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

5 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

5 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

8 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

10 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

13 uur geleden