Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvang Oekraïners opnieuw op agenda Veiligheidsberaad

Opvang Oekraïners opnieuw op agenda Veiligheidsberaad

ARNHEM (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen staat maandagavond opnieuw op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken ook de omgang met het coronavirus op de lange termijn. Het is nog niet bekend of er bewindslieden aanschuiven in Utrecht.

De veiligheidsregio's moeten de komende weken in totaal 50.000 opvangplekken voor Oekraïners hebben gevonden. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft er goede hoop op dat dat gaat lukken. Maar mogelijk zijn er nog meer plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen nodig. En er is ook een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers uit andere landen.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn ontevreden dat er nu wel overal plaats gemaakt kan worden voor de Oekraïners, terwijl het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA al lange tijd smeekt om meer plekken voor andere asielzoekers, maar daar niet veel succes mee heeft. Het Veiligheidsberaad heeft er vorige week al bij het kabinet op aangedrongen dat het mogelijk moet worden om desnoods dwang te gebruiken. In dat geval kan een minister of een andere bestuurder plekken aanwijzen die gaan dienen als opvang, of de gemeente of inwoners dat nu willen of niet. Maandagavond overlegt het beraad daar verder over.

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

1 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

4 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

4 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

5 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

6 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

6 uur geleden