Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvang Harskamp zat vol, maar elders was wel volop plek

Opvang Harskamp zat vol, maar elders was wel volop plek

DEN HAAG (ANP) - Terwijl de opvanglocatie in Harskamp afgelopen nacht vol raakte met vluchtelingen uit Oekraïne, waren er elders in het land nog 1700 opvangplekken beschikbaar. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei na het kabinetsberaad dat er nog plaats was op locaties in Groningen en Gorinchem. Het is niet duidelijk wat er nu precies is geregeld om de Oekraïners te verdelen over de verschillende locaties.

Volgens Van der Burg maken nu bijna 1400 vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van de opvanglocaties die door gemeenten en veiligheidsregio’s zijn ingericht. De komende periode zal ter voorbereiding op de komst van meer vluchtelingen elk van de 25 regio's 2000 opvangplekken regelen, zo is afgesproken.

Het is niet duidelijk hoeveel Oekraïners al in Nederland zijn, omdat zij zich in beginsel niet hoeven te melden. Zij hoeven geen asiel aan te vragen omdat ze hier vrij mogen reizen en mogen verblijven. Deze legale verblijfsperiode van drie maanden is inmiddels verlengd naar een jaar. Daarnaast hebben een paar honderd Oekraïners zich gemeld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel om asiel aan te vragen.

Oekraïners die in gemeenten aankomen, kunnen zich daar melden bij het gemeentehuis voor opvang en hulp, aldus Van der Burg. Ook als ze al in Nederland zijn en bijvoorbeeld niet langer bij familie of vrienden kunnen of willen verblijven, kunnen ze zich voor opvang en hulp melden bij die gemeenten. Daar wordt dan gekeken waar opvangplekken zijn.

Meer uit Binnenland

Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood, meldt de politie donderdag.

2 uur geleden
Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

WISSENKERKE (ANP) - Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

3 uur geleden
Politie bevrijdt gegijzelde Hagenaar (25), vier aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Een 25-jarige man uit Den Haag is zondag en maandag in een woning in Moerwijk gegijzeld, mishandeld en bedreigd. De politie wist de locatie van de man te achterhalen en bevrijdde hem maandagochtend. Ter plaatse hield de politie drie verdachten aan. Een vierde verdachte is later die dag in Rotterdam aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte dit pas donderdag bekend, nadat de vier voor de rechter-commissaris waren verschenen.

5 uur geleden
Ali B was bang dat zedenzaak maanden vertraging zou oplopen

HAARLEM (ANP) - Ali B vreesde na de komst van een nieuwe getuige dat de behandeling van zijn zedenzaak misschien nog maanden zou duren. "Die gedachte was heel moeilijk te dragen", zei hij tegen de media na afloop van de tweede zittingsdag in de rechtbank in Haarlem.

6 uur geleden
Behandeling van zedenzaak Ali B duurt dag langer

HAARLEM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen Ali B wordt met een dag verlengd. Het Openbaar Ministerie komt vrijdagochtend met een strafeis.

7 uur geleden
Ingelast getuigenverhoor in zedenzaak Ali B afgelopen

HAARLEM (ANP) - Het ingelaste getuigenverhoor in de zedenzaak tegen Ali B is afgelopen. Het verhoor vond plaats achter gesloten deuren. De vrouw heeft grotendeels hetzelfde verklaard als wat ze woensdagavond laat bij de politie heeft verklaard, gaf de rechter aan.

7 uur geleden
Weinig steun voor lijsttrekkers bij Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De twintig lijsttrekkers hebben vorige week opvallend weinig stemmen gekregen bij de Europese verkiezingen. Kandidaten die lager op de lijsten stonden, kregen naar verhouding veel stemmen. Dat heeft de Verkiezingsdienst van het ANP berekend aan de hand van de officiële uitslagen van vijftien van de twintig kieskringen. De Kiesraad stelt de uitslag volgende week definitief vast.

7 uur geleden