Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvallende afwezigen bij Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen

Opvallende afwezigen bij Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen kennen dit jaar een aantal opvallende afwezigen. Partijen SGP, PVV en JA21 ontbreken op 16 maart op het stembiljet. De SP, die na interne partijruzies aanvankelijk niet mee zou doen, staat wél op de lijst, evenals afsplitsing Socialisten 010 en nieuwkomer Forum voor Democratie. In totaal doen twintig partijen mee in de Maasstad, maakte het centraal stembureau vrijdag bekend.

De PVV verdwijnt na deze gemeenteraadsverkiezingen uit de Rotterdamse politiek. Het enige huidige raadslid, Maurice Meeuwissen, doet mee met een eigen lijst. FvD probeert dit keer zelf in de raad te komen, nadat de partij bij de vorige stembusgang een verbond had gesloten met Leefbaar Rotterdam (LR) en daardoor zelf geen zetels kreeg. De ChristenUnie doet zelfstandig mee aan de verkiezingen. De afgelopen vier jaar deelde de partij een fractie met de SGP.

Bij Leefbaar Rotterdam staat oud-wethouder en huidig Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) op plaats 21 als lijstduwer. Zijn partij doet zelf niet mee, maar steunt LR, dat met elf zetels veruit de grootste fractie is in de raad. De huidige coalitie in Rotterdam bestaat uit VVD, D66, PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP.

Lijstduwers

Andere in het oog springende lijstduwers zijn oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik en Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (beiden 50PLUS). Ook Henny van Schaik en Dries Mosch, beiden oud-raadsleden namens Leefbaar, zijn lijstduwers bij 50PLUS.

De centrale stembureaus bepalen in de 334 gemeentes waar straks gestemd wordt of de kandidatenlijsten geldig zijn. Ook stellen ze vast welk nummer elke lijst krijgt. Wie het er niet mee eens is, kan bezwaar maken bij de Raad van State. Die doet uiterlijk 14 februari uitspraak, waarna de kandidatenlijsten onherroepelijk zijn vastgesteld. In Rotterdam werden alle lijsten goedgekeurd. Alleen bij de Lijst Meeuwissen werden drie kandidaten geschrapt, omdat de benodigde documenten ontbraken.

Meer uit Binnenland

Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

20 minuten geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

47 minuten geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

1 uur geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

7 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

7 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

9 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

12 uur geleden