Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvallende afwezigen bij Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen

Opvallende afwezigen bij Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen kennen dit jaar een aantal opvallende afwezigen. Partijen SGP, PVV en JA21 ontbreken op 16 maart op het stembiljet. De SP, die na interne partijruzies aanvankelijk niet mee zou doen, staat wél op de lijst, evenals afsplitsing Socialisten 010 en nieuwkomer Forum voor Democratie. In totaal doen twintig partijen mee in de Maasstad, maakte het centraal stembureau vrijdag bekend.

De PVV verdwijnt na deze gemeenteraadsverkiezingen uit de Rotterdamse politiek. Het enige huidige raadslid, Maurice Meeuwissen, doet mee met een eigen lijst. FvD probeert dit keer zelf in de raad te komen, nadat de partij bij de vorige stembusgang een verbond had gesloten met Leefbaar Rotterdam (LR) en daardoor zelf geen zetels kreeg. De ChristenUnie doet zelfstandig mee aan de verkiezingen. De afgelopen vier jaar deelde de partij een fractie met de SGP.

Bij Leefbaar Rotterdam staat oud-wethouder en huidig Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) op plaats 21 als lijstduwer. Zijn partij doet zelf niet mee, maar steunt LR, dat met elf zetels veruit de grootste fractie is in de raad. De huidige coalitie in Rotterdam bestaat uit VVD, D66, PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP.

Lijstduwers

Andere in het oog springende lijstduwers zijn oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik en Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (beiden 50PLUS). Ook Henny van Schaik en Dries Mosch, beiden oud-raadsleden namens Leefbaar, zijn lijstduwers bij 50PLUS.

De centrale stembureaus bepalen in de 334 gemeentes waar straks gestemd wordt of de kandidatenlijsten geldig zijn. Ook stellen ze vast welk nummer elke lijst krijgt. Wie het er niet mee eens is, kan bezwaar maken bij de Raad van State. Die doet uiterlijk 14 februari uitspraak, waarna de kandidatenlijsten onherroepelijk zijn vastgesteld. In Rotterdam werden alle lijsten goedgekeurd. Alleen bij de Lijst Meeuwissen werden drie kandidaten geschrapt, omdat de benodigde documenten ontbraken.

Meer uit Binnenland

Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt terug van reces voor een debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra, CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.

10 minuten geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

44 minuten geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

1 uur geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

2 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

8 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

12 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

15 uur geleden