Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimistische consument geeft aandelenbeurzen New York zet omhoog

Optimistische consument geeft aandelenbeurzen New York zet omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn na eerdere minnen met een winst de handel uitgegaan. Nieuwe gegevens over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten deden het sentiment op de handelsvloeren goed. Grote banken stonden in de schijnwerpers na de presentatie van hun kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 34.302,61 punten. De S&P 500 steeg 0,4 procent tot 3999,09 punten en de overwegend met techaandelen gevulde Nasdaq won 0,7 procent tot 11.079,16 punten.

Uit een peiling van de Universiteit van Michigan kwam naar voren dat Amerikanen minder hevige prijsstijgingen verwachten dan voorheen. Dat geeft ook het consumentenvertrouwen een stimulans. Op de markten voedde dit de hoop op minder rigoureuze renteverhogingen door de Federal Reserve om de inflatie in te dammen, wat gunstig is voor aandelen.

Wettelijk schuldenplafond

Tegelijkertijd nadert de federale overheid van de VS het wettelijke schuldenplafond. Als die bovengrens niet wordt verhoogd, kan de Amerikaanse regering nog maar een beperkte periode aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Republikeinse leden van het Congres eisen dat de regering van Joe Biden eerst bezuinigt voordat zij akkoord gaan met zo'n verhoging.

Amerikaanse banken eindigden overwegend op winst na publicatie van hun cijfers, na aanvankelijke minnen. Bank of America steeg 2,2 procent. De op een na grootste bank van de VS boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De bank zag onder meer de rente-inkomsten sterk stijgen vanwege de hogere rentetarieven. Wel zette het financiële concern meer geld opzij voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.

Geld opzijzetten

Ook JPMorgan Chase, de grootste Amerikaanse bank, moest meer geld opzijzetten voor zogeheten slechte leningen door de verslechterde economische omstandigheden. Toch won het aandeel 2,5 procent. Wells Fargo (plus 3,3 procent) stopte ook meer geld in de stroppenpot en zag de kwartaalwinst dalen. Daarbij speelden ook boetes mee. Citigroup zag de winst ook dalen door tegenvallende prestaties bij het onderdeel zakenbankieren maar steeg 1,7 procent.

MGO Global, het modebedrijf dat het lifestylemerk van voetballer Lionel Messi uitbaat, ging na zijn beursdebuut hard omhoog maar verspeelde die winst volledig. Na een stijging van ruim 230 procent eindigde het aandeel 7 procent lager.

De euro was 1,0831 dollar waard, tegen 1,0820 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 79,97 dollar per vat. Brentolie kostte 1,6 procent meer, op 85,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

2 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

4 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

6 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

8 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

10 uur geleden
Bloomberg: VS focussen op 20 landen bij eerste handelsgesprekken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

19 uur geleden
Weinig beweging op Wall Street voor handelsgesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.

19 uur geleden