Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA is al vaker doodverklaard, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal na zijn toespraak tot het partijcongres zaterdag in Den Bosch. Maar de partij komt er weer bovenop, bezweert hij. "Dat gaan we opnieuw laten zien."

Ondanks de miserabele peilingen heerst optimisme bij veel congresgangers. "Er is weer enthousiasme, ook hier voel ik dat", zegt oud-Kamerlid Agnes Mulder. Bontenbal - die in augustus Wopke Hoekstra opvolgde als partijleider - noemt de bijeenkomst een "warm bad".

Ruim twee jaar geleden haalden de christendemocraten vijftien zetels in de Tweede Kamer, dat was een verlies van vier. In de laatste Peilingwijzer van begin deze maand, een gewogen gemiddelde van peilingen, bleef het CDA steken op twee tot zes zetels.

Underdogpositie

"Die underdogpositie ligt mij wel goed", zegt Bontenbal. Hij hoopt dat de kiezers zijn partij in november weer vertrouwen willen geven. Bij de verkiezingen voor de provinciale staten liepen veel CDA'ers over naar de BBB. Het congres is het startschot voor de campagne.

De Rotterdammer Bontenbal profileert zich als de man van het midden. Als iemand die gedegen en bescheiden is. Fatsoen, gemeenschapszin, normen en waarden zijn steekwoorden die steeds in zijn bijdragen terugkeren.

Grip krijgen

In zijn toespraak - meer dan vijftien keer onderbroken voor applaus - haalde hij uit naar links en recht. Het idee van links dat de overheid alles kan oplossen is misleidend. "Het is onverantwoord om mensen te laten geloven dat de overheid onbeperkt geld kan blijven uitgeven."

De VVD kreeg een veeg uit de pan omdat die liberale partij volgens hem wegliep voor haar verantwoordelijkheid door het kabinet te laten vallen over migratie. Terwijl grip krijgen op migratie "één van de grootste opgaven van deze tijd" is.

Eenheid uitstralen

De partij wilde in Den Bosch eenheid uitstralen. Geen ruzie meer. Zelfs Hans Huibers die vorige maand opstapte als partijvoorzitter na kritiek op zijn functioneren, was positief. Hij zei in zijn afscheidswoord "ontzettend veel vertrouwen" te hebben in Bontenbal en kreeg daarvoor een staande ovatie.

De 86-jarige Piet Swart uit Renswoude is al bijna vijftig jaar partijlid. Het is zijn allereerste partijcongres en wil eens kijken hoe dat gaat. Swart heeft de partij in zijn gemeente zien krimpen. Ze ging van zes zetels naar één raadslid.

"De arrogantie van de macht, dan raak je los van de mensen", zegt hij over de oorzaak van het verval. Dat Bontenbal "de oude draad" van het CDA weer oppakt, doet hem goed. Hij is "dik en dik tevreden".

Meer uit Politiek

Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

19 minuten geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

4 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

5 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

5 dagen geleden