Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme over herstel stuwt beurzen

Optimisme over herstel stuwt beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdag verder omhoog. Positieve cijfers over de Chinese dienstensector en teken van leven in de Europese dienstensectoren wakkerden de hoop aan dat het dieptepunt van de coronacrisis achter de rug is en de economie weer opkrabbelt. Daarnaast wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met meer stimuleringsmaatregelen zal komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent hoger op 554,32 punten. De hoofdindex bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 5 maart. De MidKap kreeg er 2,2 procent bij tot 761,73 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,2 procent.

Sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van meer dan 10 procent. Olie- en gasconcern Shell (plus 4,1 procent) profiteerde van de oplopende olieprijzen. De verwachting dat oliekartel OPEC en bondgenoten de huidige productiebeperking gaan verlengen stuwt de prijs van olie. Chemicaliëndistributeur IMCD was de grootste daler met een verlies van 0,9 procent.

Air France-KLM

In de MidKap zette Air France-KLM (plus 7,6 procent) de opmars voort nu steeds meer Europese landen de reisbeperkingen voor de zomermaanden opheffen. Verlichtingsbedrijf Signify klom 4,7 procent dankzij een adviesverhoging door Société Générale. Bij de kleinere bedrijven won speciaalchemiebedrijf Avantium 2,2 procent na een opdracht van de King Abdullah University of Science and Technology.

TUI steeg 11,5 procent in Frankfurt. De Duitse reisorganisatie en vliegtuigbouwer Boeing hebben een overeenkomst bereikt om de gevolgen van het aan de grond zetten van probleemtoestel 737 MAX te compenseren. Zo krijgt TUI een vergoeding die een aanzienlijk deel van de schade dekt. Lufthansa won ruim 4 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij wil de kosten aanzienlijk gaan verlagen na een miljardenverlies in het eerste kwartaal.

Renault

In Parijs klom Renault 7,5 procent na afronding van de staatssteun van 5 miljard euro aan de Franse automaker. Ook verhoogde Goldman Sachs het advies voor het aandeel. LVMH won 0,3 procent. Volgens mediaberichten ziet het Franse luxegoederenconcern mogelijk af van de miljardenovername van de Amerikaanse juwelenverkoper Tiffany & Co vanwege de coronacrisis.

De euro was 1,1216 dollar waard, tegen 1,1177 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 37,50 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs en kostte voor het eerst in bijna drie maanden meer dan 40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

7 minuten geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

1 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

3 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

3 uur geleden
Chipbedrijf ASML sterkste stijger in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was dinsdag koploper in de Amsterdamse AEX-index die in het rood is gesloten. ASML bleef profiteren van het optimisme in de chipsector over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd hebben de chipfondsen op Beursplein 5 daardoor stevige koersstijgingen laten zien.

4 uur geleden
Werkgevers willen harde doelstellingen voor lagere regeldruk

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen per departement harde doelstellingen om de regeldruk te verminderen. Dat zeggen ze in een reactie op het nieuws dat bedrijven door nieuwe wetgeving vorig jaar met meer regeldruk te maken kregen, wat ondernemers structureel 194 miljoen euro extra kostte.

4 uur geleden
Prijsvrij wil via hoger beroep toch rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders Prijsvrij en D-Reizen gaan in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag over een publicatie van de Consumentenbond rond vermeend misleidende advertenties. Ze probeerden de Consumentenbond via een kort geding te verplichten een artikel te rectificeren, maar kregen geen gelijk. De reisondernemingen, die onder dezelfde eigenaar vallen, denken dat het vonnis van vorige week voldoende aanknopingspunten biedt om toch een aanpassing af te dwingen.

5 uur geleden