Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme over cijferseizoen stuwt Europese beurzen

Optimisme over cijferseizoen stuwt Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wonnen dinsdag terrein. Beter dan verwachte resultaten van grote bedrijven als Reckitt Benckiser en UBS wakkerden het optimisme over het cijferseizoen verder aan. Op het Damrak moest chiptoeleverancier Besi het echter ontgelden na een tegenvallende omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Telecomconcern KPN, dat ook met cijfers kwam, werd eveneens lager gezet. Beleggers waren verder in afwachting van de resultaten van de grote Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 816,86 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1077,60 punten onder aanvoering van biotechnoloog Galapagos (plus 5,6 procent). De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,8 procent.

Besi (min 2 procent) was de grootste verliezer in de AEX. De chiptoeleverancier zag de omzet in het derde kwartaal dalen ten opzichte van het tweede kwartaal, mede vanwege problemen in de toeleveringsketen. Ook voor het vierde kwartaal rekent Besi op een omzetdaling op kwartaalbasis. Branchegenoot ASMI (min 0,5 procent) komt na de slotbel met resultaten.

KPN

KPN daalde 1,8 procent. De telecomaanbieder is er afgelopen kwartaal opnieuw in geslaagd om meer omzet te halen uit mobiele diensten voor particulieren en deed ook goede zaken op de zakelijke markt. Beleggers hadden echter op meer gehoopt. De Franse concurrent Orange, die eveneens met resultaten kwam, zakte 2,9 procent in Parijs. Olie- en gasconcern Shell ging 0,6 procent omlaag. Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen vanwege de verontrustende klimaatrapporten.

In Zürich klom UBS 0,7 procent. De Zwitserse bank, waar voormalig ING-topman Ralph Hamers aan het roer staat, boekte in het derde kwartaal de hoogste winst sinds het eerste kwartaal van 2015. Farmaceut Novartis won 1,3 procent dankzij meevallende kwartaalcijfers. Logitech verloor 5,8 procent. De Zwitserse producent van toetsenborden, muizen en webcams waarschuwde voor verstoringen in de toeleveringsketen. In Londen steeg Reckitt Benckiser 6 procent. Het Britse concern achter de keelpijntabletten Strepsils verkocht meer van zijn middelen tegen griep en verkoudheid en schroefde zijn omzetverwachting op.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1613 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 83,04 dollar. Brentolie daalde 0,7 procent in prijs tot 85,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

50 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

50 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

11 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

11 uur geleden