Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme over cijferseizoen stuwt Europese beurzen

Optimisme over cijferseizoen stuwt Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wonnen dinsdag terrein. Beter dan verwachte resultaten van grote bedrijven als Reckitt Benckiser en UBS wakkerden het optimisme over het cijferseizoen verder aan. Op het Damrak moest chiptoeleverancier Besi het echter ontgelden na een tegenvallende omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Telecomconcern KPN, dat ook met cijfers kwam, werd eveneens lager gezet. Beleggers waren verder in afwachting van de resultaten van de grote Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 816,86 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1077,60 punten onder aanvoering van biotechnoloog Galapagos (plus 5,6 procent). De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,8 procent.

Besi (min 2 procent) was de grootste verliezer in de AEX. De chiptoeleverancier zag de omzet in het derde kwartaal dalen ten opzichte van het tweede kwartaal, mede vanwege problemen in de toeleveringsketen. Ook voor het vierde kwartaal rekent Besi op een omzetdaling op kwartaalbasis. Branchegenoot ASMI (min 0,5 procent) komt na de slotbel met resultaten.

KPN

KPN daalde 1,8 procent. De telecomaanbieder is er afgelopen kwartaal opnieuw in geslaagd om meer omzet te halen uit mobiele diensten voor particulieren en deed ook goede zaken op de zakelijke markt. Beleggers hadden echter op meer gehoopt. De Franse concurrent Orange, die eveneens met resultaten kwam, zakte 2,9 procent in Parijs. Olie- en gasconcern Shell ging 0,6 procent omlaag. Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen vanwege de verontrustende klimaatrapporten.

In Zürich klom UBS 0,7 procent. De Zwitserse bank, waar voormalig ING-topman Ralph Hamers aan het roer staat, boekte in het derde kwartaal de hoogste winst sinds het eerste kwartaal van 2015. Farmaceut Novartis won 1,3 procent dankzij meevallende kwartaalcijfers. Logitech verloor 5,8 procent. De Zwitserse producent van toetsenborden, muizen en webcams waarschuwde voor verstoringen in de toeleveringsketen. In Londen steeg Reckitt Benckiser 6 procent. Het Britse concern achter de keelpijntabletten Strepsils verkocht meer van zijn middelen tegen griep en verkoudheid en schroefde zijn omzetverwachting op.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1613 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 83,04 dollar. Brentolie daalde 0,7 procent in prijs tot 85,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden