Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme over bedrijfsresultaten zet Nikkei flink hoger

Optimisme over bedrijfsresultaten zet Nikkei flink hoger

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een stevige winst aan de maand augustus begonnen. Beleggers schoven de zorgen over de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan aan de kant en trokken zich op aan een aantal sterke bedrijfsresultaten en een verdere groei van de Japanse industrie. Tegenvallende groeicijfers van de Chinese industrie wakkerde daarnaast de hoop aan op nieuwe stimuleringsmaatregelen door Peking voor de op een na grootste economie ter wereld.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, eindigde 1,8 procent hoger op 27.781,02 punten. Vrijdag sloot de graadmeter nog op het laagste niveau sinds begin januari. Uit definitieve cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de activiteit in de Japanse industrie in juli voor de zesde maand op rij is toegenomen.

Het Japanse elektronicabedrijf NEC dikte bijna 4 procent aan na een verrassende winst in het afgelopen kwartaal. Ook de maker van auto-onderdelen Denso (plus 5 procent) zette de opmars voort dankzij beter dan verwachte resultaten. De Japanse spoorwegbedrijven West Japan Railway, East Japan Railway en Central Japan Railway zakten daarentegen tot ruim 4 procent na tegenvallende resultaten door de aanhoudende impact van de coronapandemie op de sector.

Chinese industrie

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,7 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong won 1 procent. Volgens Caixin en Markit is de bedrijvigheid in de Chinese industrie in juli nog maar nipt gegroeid. Afgelopen weekeinde bleek al uit cijfers van de Chinese overheid dat de groei van de sector vorige maand is teruggevallen ten opzichte van juni. De industrie in China kampt onder meer met hoge grondstofprijzen, chiptekorten en verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen.

De All Ordinaries in Sydney kreeg er 1,3 procent bij. Afterpay werd 20 procent meer waard. Het Amerikaanse fintechbedrijf Square wil het Australische koop-nu-betaal-later-bedrijf overnemen voor 29 miljard dollar. Het bedrijf van Jack Dorsey, die ook bestuursvoorzitter en mede-oprichter is van Twitter, betaalt de overname volledig in aandelen Square. Met de app van Afterpay kunnen klanten producten kopen in webwinkels en die na ontvangst betalen. De app is populair geworden doordat consumenten vanwege de coronapandemie steeds meer online gingen winkelen. Vooral jongeren die geen creditcard hebben, maken gebruik van de app.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

20 minuten geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

4 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

4 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

5 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

6 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

6 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

6 uur geleden