Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme over AI stuwt beurskoers ASMI, ASML en Besi

Optimisme over AI stuwt beurskoers ASMI, ASML en Besi

AMSTERDAM (ANP) - Optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de beurskoers van chipbedrijven ASMI, ASML en Besi vrijdag flink vooruitgeholpen. Beleggers zetten de fondsen tot 6,5 procent hoger in de lijst met hoofdbedrijven op de Amsterdamse beurs.

Over de gehele linie was de stemming op de Europese beurzen eveneens positief. De zorgen die al de hele week boven de markt hangen over de aanhoudende politieke strijd rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid, verdwenen wat naar de achtergrond. De markten lijken er dus vertrouwen in te hebben dat de Republieken en Democraten tijdig tot een akkoord zullen komen.

Geholpen door de flinke winsten van de chipbedrijven ging de AEX-index op Beursplein 5 met een plus van 1,7 procent het weekend in op 767,86 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 927,82 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent.

Eerdere koerswinsten

Donderdag werden al forse koerswinsten geboekt in de chipsector. Dat kwam doordat de Amerikaanse chipproducent Nvidia liet weten de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks te kunnen bijbenen door de grote aandacht voor AI-toepassingen. Dat is goed nieuws voor ASML, dat chipmachines maakt, en toeleveranciers als ASMI en Besi.

Bij de middelgrote fondsen aan het Damrak ging InPost vrijdag aan kop met een plus van ruim 5 procent tot 9,91 euro. Grootaandeelhouder Advent verkoopt een belang van 15 procent in de Poolse aanbieder van pakketkluisjes voor 10 euro per aandeel aan investeringsbedrijf PPF.

Vivoryon, subsidie Avantium

Vivoryon steeg op zijn beurt ruim 2 procent. De biotechnoloog haalde 25 miljoen euro op met de verkoop van aandelen en heeft nu voldoende geld in kas tot de tweede helft van 2024 voor de verdere ontwikkeling van zijn kandidaatmedicijnen.

Chemiebedrijf Avantium kreeg een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro en klom bijna 3 procent. Gamesbedrijf Azerion was opnieuw een opvallende stijger met een plus van dik 28 procent. Het aandeel laat de afgelopen dagen al een flinke opmars zien zonder duidelijke reden.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0710 dollar waard, tegen 1,0722 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent in prijs tot 72,48 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 76,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

49 minuten geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

1 uur geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

13 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

18 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

19 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

20 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

21 uur geleden