Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme op beurzen over economisch herstel

Optimisme op beurzen over economisch herstel

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag mooie winsten zien. Een sterke rally op de Chinese beurzen zorgde voor optimisme bij beleggers over het herstel van de op twee na grootste economie ter wereld. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd wakkerde daarbij de hoop aan op meer steunmaatregelen van de centrale banken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in de plus op 575,24 punten. De MidKap klom 1 procent tot 774,62 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen gingen tot 2 procent vooruit. De DAX in Frankfurt steeg 1,6 procent na een flinke toename van de Duitse fabrieksorders in mei.

Aanvoerders in de AEX waren ABN AMRO en staalmaker ArcelorMittal met winsten van 5,6 en 4,6 procent. Zwaargewicht Shell steeg 1,8 procent. Topman Ben van Beurden verklaarde in een interview met Het Financieele Dagblad dat het vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland een van de oplossingen is om een einde te maken aan de dubbele aandelenstructuur van het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern. Betaalbedrijf Adyen voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 0,7 procent.

Air France-KLM

BAM won 2,6 procent bij de middelgrote bedrijven. De bouwer wil Ruud Joosten benoemen tot nieuwe topman. Hij moet de opvolger worden van Rob van Wingerden die eerder dit jaar vertrok. Joosten is nu nog operationeel directeur van verfreus AkzoNobel (plus 2,2 procent).

Air France-KLM daalde een fractie. Air France bevestigde ruim 7600 banen te moeten schrappen om de coronacrisis te doorstaan. De Franse tak van de luchtvaartcombinatie snijdt daarbij vooral hard in het personeelsbestand van zijn regionale vliegmaatschappij HOP!

Commerzbank

In Frankfurt dikte Commerzbank 6,5 procent aan. Volgens persbureau Bloomberg is de Nederlander Roland Boekhout topkandidaat om de nieuwe topman te worden van de tweede bank van Duitsland, als opvolger van vertrekkend bestuursvoorzitter Martin Zielke. Wirecard kelderde bijna 19 procent. De Europese en Amerikaanse activiteiten van de door een boekhoudschandaal getroffen Duitse betalingsverwerker waren volgens zakenkrant Financial Times al jaren verlieslatend.

De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1242 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 40,81 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 43,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

57 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

2 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

2 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

2 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

4 uur geleden