Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Optimisme op beurzen aan begin belangrijke Fed-week

Optimisme op beurzen aan begin belangrijke Fed-week

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden maandag in het groen. Beleggers waren optimistisch gestemd aan het begin van de belangrijke handelsweek, die vooral in het teken staat van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank zint al enige tijd op een geleidelijke afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld en kenners verwachten dat de Fed woensdag hierover een definitief besluit zal nemen.

Beleggers hielden ook de ontwikkelingen over de klimaatafspraken in de gaten. De leiders van de G20-landen spraken afgelopen weekeinde in Rome af dat er alles aan gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius. Zondag is in Glasgow de klimaattop COP26 begonnen, waar de klimaatdoelen mogelijk verder worden aangescherpt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 812,50 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 1060,78 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen klommen tot 0,9 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,8 procent, ondanks een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen in september.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal (plus 1,9 procent) stond in de kopgroep van de AEX. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hun conflict over importheffingen op staal en aluminium hebben bijgelegd. Branchegenoten Thyssenkrupp en Salzgitter wonnen tot 3,7 procent in Frankfurt. Ook de bankaandelen waren in trek door speculatie op hogere rentetarieven. ING dikte 2,1 procent aan. Chipbedrijf Besi (min 2,8 procent) was de grootste daler in de AEX.

In Londen zakte Barclays 1,9 procent. Topman Jes Staley stapt op bij de Britse bank. De bankier wordt genoemd in de onderzoeken naar wijlen zedendelinquent Jeffrey Epstein. Staley spreekt alle beschuldigingen tegen, maar legt zijn functie in overleg met de bank neer.

Ryanair

Ryanair daalde 0,6 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst, dankzij de sterke vraag naar vakantievluchten. Voor het hele boekjaar rekent het bedrijf nog wel op een verlies. In Kopenhagen verloor sieradenverkoper Pandora 6,6 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Farmaceut Sanofi profiteerde van een koopadvies door HSBC en won 1,9 procent in Parijs.

De euro was 1,1566 dollar waard, tegen 1,1555 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 84,01 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 84,48 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

1 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

1 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

3 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

3 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

5 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

5 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

5 uur geleden