Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opstandige horecabedrijven gaan 17 januari open ondanks verbod

Opstandige horecabedrijven gaan 17 januari open ondanks verbod

BREDA (ANP) - Horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarvan heeft de horecabranchevereniging er ruim 230. Eerder riep KHN-voorzitter Robèr Willemsen zijn achterban nog op niet dwars te doen. KHN zal volgens hem nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

De horecaondernemers die opengaan zeggen wel dat KHN landelijk alles heeft gedaan om bij het kabinet de noodzaak voor steun voor de branche aan te kaarten. Dat lukt echter niet voldoende, waardoor ze zich gedwongen voelen "zichzelf te redden". "Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze prachtige branche failliet. Er rest nu niets meer dan de keuze, opengaan of failliet gaan", zegt Johan de Vos die namens de opstandige regio's het woord voert.

Niet genoeg steun

Horecaondernemingen moesten tijdens de eerste lockdown in maart al dicht en mochten in de zomer beperkt open. Sinds half oktober moesten zij opnieuw de deuren sluiten, terwijl daar volgens de ondernemers uit de branche niet genoeg steun vanuit de overheid tegenover staat. Dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week terloops liet vallen dat cafés en restaurants vermoedelijk nog wel tot na half januari dicht moeten blijven, zette bovendien kwaad bloed.

De muitende KHN-afdelingen hebben bewust voor heropening in januari gekozen, omdat er vermoedelijk te veel drukte zou komen als ze met de feestdagen al open zouden gaan. "We willen voorkomen dat eventueel oplopende cijfers aan ons toe worden geschreven", zegt De Vos. Bij de heropening houden ze zich aan de protocollen voor veilige opening die KHN eerder opstelde. "Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is."

Meer uit Binnenland

Plasterk en Wilders spreken dinsdag Van der Plas, dan Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.

3 minuten geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

30 minuten geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

44 minuten geleden
Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".

50 minuten geleden
Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.

1 uur geleden
Kaag op klimaattop: economische systeemverandering is nodig

DUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".

1 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

1 uur geleden