Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opstandelingen Myanmar nemen politiebureau in en doden militairen

Opstandelingen Myanmar nemen politiebureau in en doden militairen

YANGON (ANP/RTR) - Myanmarese opstandelingen die de wapens hebben opgenomen tegen de junta uit onvrede over de coup, hebben in de oostelijke stad Mobye een politiebureau ingenomen en daarbij dertien soldaten gedood, melden lokale media. Ook namen de opstandelingen vier man gevangen.

Op sociale media zijn beelden van de aanval gedeeld. Daarop zijn ook de lichamen van meerdere gedode soldaten te zien. Volgens een van de opstandelingen heeft de zogeheten Volksverdedigingsmacht het politiebureau in brand gezet en raakten twee burgers gewond tijdens de gevechten.

De junta heeft de laatste dagen vaker met gewapend verzet te maken gekregen. Zo is er zondag ook bij de Chinese grens een vuurgevecht geweest en hebben rebellen van de Kachin-minderheid zaterdag een jademijn bij de Indiase grens aangevallen.

Het leger greep in begin februari de macht en zette de kopstukken van de democratisch gekozen burgerregering vast op beschuldiging van onder meer verkiezingsfraude. De junta dreigt de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi, de NLD, te verbieden en te ontbinden. De Europese Commissie veroordeelde dat plan zondag.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

2 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

2 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

2 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

3 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

4 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

4 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

5 uur geleden