Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opsluiten van asielzoeker in detentiecentrum Schiphol mag niet

Opsluiten van asielzoeker in detentiecentrum Schiphol mag niet

DEN HAAG (ANP) - Een asielzoeker mag niet worden opgesloten in het detentiecentrum op Schiphol. Rechters van de rechtbank Den Haag hebben daar vorige week een kijkje genomen en vinden dat het justitieel complex te veel op een gevangenis lijkt en dat de asielzoekers te veel als gevangenen worden behandeld. De opvang daar is dus onrechtmatig.

De zaak was aangespannen door een asielzoeker. Hij moet per direct worden vrijgelaten. De man was op 1 januari op Schiphol geland met een vliegtuig uit Taiwan. Zijn land van herkomst is niet bekend. Na zijn asielaanvraag ging hij naar het Justitieel Complex Schiphol. Daar zijn zes afdelingen, die elk plaats hebben voor ongeveer 45 asielzoekers. Momenteel verblijven daar ongeveer 160 mensen. De asielzoekers zitten elke nacht van 22.00 uur tot 08.00 uur opgesloten in de cel, met de deur op slot.

In een ander deel van hetzelfde gebouw zijn acht afdelingen voor gevangenen. De luchtplaatsen van de gevangenis en de asielopvang grenzen aan elkaar. Ze worden gescheiden door een betonnen muur van 3 meter hoog. Ook op de gangen en trappen kunnen asielzoekers en gevangenen elkaar tegenkomen. Asielzoekers hebben weinig mogelijkheden om te luchten, kunnen zich niet vrij door hun deel van het gebouw bewegen en worden ook beperkt in het gebruik van hun eigen mobiele telefoons.

Verschillen

De Raad van State had woensdag juist nog geoordeeld dat asielzoekers wel in het Justitieel Complex Schiphol mogen worden opgevangen. Volgens de hoogste bestuursrechter zijn er genoeg verschillen tussen de asielvleugel en de gevangenis. De asielzoekers hebben weliswaar minder vrijheden dan andere asielzoekers in Nederland, maar dat maakt de opvang niet onrechtmatig.

De zaak bij de Raad van State ging over een man die in november was geland met een vliegtuig uit Marokko. Ook hij ging daarna naar de opvang op Schiphol, en ook in zijn geval vond de rechtbank de opvang te veel op een gevangenis lijken. Asielminister Marjolein Faber ging in beroep en kreeg gelijk.

Volgens een woordvoerder van de Raad van State zijn er nog meer dan honderd vergelijkbare zaken die op een uitspraak wachten. Ook daar vond de rechtbank dat de opvang op Schiphol te veel op een gevangenis lijkt, waarna de minister in beroep ging.

Meer uit Binnenland

75 actievoerders aangehouden bij pro-Palestijns protest Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 75 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. 74 van hen zijn opgepakt voor vernieling, een voor doxing, meldt de politie.

9 uur geleden
Bulgaarse verdachte in beeld voor moord op Iraanse activist

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.

9 uur geleden
Vrouw overleden door aanrijding met trein in Heiloo

HEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.

11 uur geleden
Faunabescherming vecht vergunning voor doden wolf Gelderland aan

DEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.

12 uur geleden
Drenthe ziet veel animo, verdubbelt subsidie wolfwerende rasters

ASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.

12 uur geleden
OM eist taakstraf tegen thuiszorgmedewerkster na dood cliënt

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 180 uur en een beroepsverbod van drie jaar geëist tegen de 44-jarige thuiszorgmedewerkster Suna U. Het OM houdt haar verantwoordelijk voor de dood van een 87-jarige vrouw. Het slachtoffer zou op 28 oktober 2022 tijdens een dienst van U. haar been hebben gebroken. Later liep het slachtoffer een infectie op aan de operatiewond. Ze overleed in december van dat jaar.

13 uur geleden
Gelderland geeft vergunning voor doden 'probleemwolf'

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een "probleemwolf" dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. "De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen", aldus de provincie.

13 uur geleden