
Opsluiten van asielzoeker in detentiecentrum Schiphol mag niet
DEN HAAG (ANP) - Een asielzoeker mag niet worden opgesloten in het detentiecentrum op Schiphol. Rechters van de rechtbank Den Haag hebben daar vorige week een kijkje genomen en vinden dat het justitieel complex te veel op een gevangenis lijkt en dat de asielzoekers te veel als gevangenen worden behandeld. De opvang daar is dus onrechtmatig.
De zaak was aangespannen door een asielzoeker. Hij moet per direct worden vrijgelaten. De man was op 1 januari op Schiphol geland met een vliegtuig uit Taiwan. Zijn land van herkomst is niet bekend. Na zijn asielaanvraag ging hij naar het Justitieel Complex Schiphol. Daar zijn zes afdelingen, die elk plaats hebben voor ongeveer 45 asielzoekers. Momenteel verblijven daar ongeveer 160 mensen. De asielzoekers zitten elke nacht van 22.00 uur tot 08.00 uur opgesloten in de cel, met de deur op slot.
In een ander deel van hetzelfde gebouw zijn acht afdelingen voor gevangenen. De luchtplaatsen van de gevangenis en de asielopvang grenzen aan elkaar. Ze worden gescheiden door een betonnen muur van 3 meter hoog. Ook op de gangen en trappen kunnen asielzoekers en gevangenen elkaar tegenkomen. Asielzoekers hebben weinig mogelijkheden om te luchten, kunnen zich niet vrij door hun deel van het gebouw bewegen en worden ook beperkt in het gebruik van hun eigen mobiele telefoons.
Verschillen
De Raad van State had woensdag juist nog geoordeeld dat asielzoekers wel in het Justitieel Complex Schiphol mogen worden opgevangen. Volgens de hoogste bestuursrechter zijn er genoeg verschillen tussen de asielvleugel en de gevangenis. De asielzoekers hebben weliswaar minder vrijheden dan andere asielzoekers in Nederland, maar dat maakt de opvang niet onrechtmatig.
De zaak bij de Raad van State ging over een man die in november was geland met een vliegtuig uit Marokko. Ook hij ging daarna naar de opvang op Schiphol, en ook in zijn geval vond de rechtbank de opvang te veel op een gevangenis lijken. Asielminister Marjolein Faber ging in beroep en kreeg gelijk.
Volgens een woordvoerder van de Raad van State zijn er nog meer dan honderd vergelijkbare zaken die op een uitspraak wachten. Ook daar vond de rechtbank dat de opvang op Schiphol te veel op een gevangenis lijkt, waarna de minister in beroep ging.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon wordt niet vervolgd omdat hij ingreep toen actievoerders wilden demonstreren tijdens een toespraak van minister Ruben Brekelmans tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, net als die tegen vijf demonstranten, meldt het Openbaar Ministerie.
1 minuut geledenARNHEM (ANP) - Nederlandse brandweerlieden gaan naar Spanje om hun collega's daar te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Dat gebeurt in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje, meldt de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), waaronder de brandweerkorpsen vallen.
1 uur geledenZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
2 uur geleden