Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Opschorten interlandelijke adoptie zet kinderen in de kou'

'Opschorten interlandelijke adoptie zet kinderen in de kou'

DEN HAAG (ANP) - Het opschorten van interlandelijke adoptie zet kinderen die in de toekomst op nieuwe gezinnen wachten op een onheuse wijze in de kou. Dat zegt de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) in een reactie op het besluit van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

"De NAS roept de Tweede Kamer op om niet akkoord te gaan met de opschorting van de adopties omdat deze vooral de kinderen raakt die juist het meeste baat hebben bij adoptie", aldus algemeen directeur van de stichting Arnold Schouten. Ook zou de "drastische maatregel" volgens de stichting illegale adoptie in de hand werken.

Verder zegt de stichting "onaangenaam verrast" te zijn over de "beperkte en slecht onderbouwde wijze" waarop de aanbevelingen van de commissie-Joustra tot stand zijn gekomen. Zo worden er in het rapport uitspraken gedaan over de huidige praktijk van adoptie vanuit Haïti maar zou de commissie geen onderzoek hebben gedaan bij de NAS, die de Nederlandse vergunninghouder is voor dat land.

Pijnlijk en verdrietig

Verder noemt de stichting het samenhangende beeld van het onderzoek "pijnlijk en verdrietig". "We leven mee met degenen die hierdoor geraakt zijn en hopen dat zij goede ondersteuning krijgen". De adoptiestichting hoopt dat alle betrokken partijen samen kunnen bekijken op welke manier een herziening van het adoptiesysteem kan worden vormgegeven.

Maandag maakte minister Dekker bekend dat interlandelijke adoptie per direct wordt opgeschort, naar aanleiding van een vernietigend rapport over het adoptiesysteem. Ongeveer 450 adoptiedossiers van Nederlanders die een kind uit het buitenland wilden adopteren, worden niet meer afgerond. Ouderparen die al in beginsel toestemming hebben gekregen om een kind naar Nederland te halen, mogen "na uitvoering van een extra toets" die procedure afronden.

De adoptiestichting A New Way, dat bemiddelt in de Verenigde Staten, is geschrokken van het rapport en is niet te spreken over de manier waarop de adoptie wordt stilgezet. "Wij hechten eraan te benadrukken dat er door de commissie geen onderzoek is gedaan bij ANW naar VS-dossiers. Daarnaast zijn wij overvallen door de wijze waarop de minister, zonder nadere openbare weging van het onderzoek, de draconisch maatregel tot het tijdelijke algeheel stopzetten van adoptie in zijn geheel en per direct heeft afgekondigd. Hiermee worden kinderen in de kou gezet die nu en in de nabije toekomst nog op nieuwe gezinnen wachten en ook voor de ouders die adoptie overwegen of nog bezig zijn met de verkrijging van de Beginsel Toestemming is dit een grote klap."

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

8 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

13 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

17 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

19 uur geleden