Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opruimen asbest Vroomshoop duurt nog weken, treinen rijden weer

Opruimen asbest Vroomshoop duurt nog weken, treinen rijden weer

VROOMSHOOP (ANP) - Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg in Overijssel gaat vrijdag weer rijden volgens de normale dienstregeling, meldt spoorbeheerder ProRail donderdag. Bij het Twentse Vroomshoop kwamen asbestdeeltjes op het spoor terecht na een grote brand in een bedrijfspand begin deze maand. Om het spoor asbestvrij te maken moest 120 meter dubbelspoor vervangen worden en daarom werd het treinverkeer stilgelegd. Het spoor is nu weer schoon, aldus ProRail.

Het opruimen van het asbest in het dorp gaat zeker acht weken duren. De gemeente Twenterand, waar Vroomshoop bij hoort, raadt mensen die in het met asbest besmette gebied wonen aan om niet in de tuin te gaan werken of te gaan spitten. Zelf asbest opruimen is ook onverstandig, aldus de gemeente. De eigenaar van het afgebrande pand heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Dat geeft een certificaat af als een perceel weer asbestvrij is.

Het saneringsbedrijf heeft eerst auto's schoongespoten die bedekt waren met asbestdeeltjes. Donderdag is begonnen met het plaatsen van hoge kranen, die nodig zijn om daken van huizen, bedrijven en enkele kerken te reinigen. Het besmette gebied is ongeveer 25 hectare groot volgens de saneerder. Wie buiten dit gebied woont, maar denkt dat er toch asbest op zijn perceel ligt kan de Omgevingsdienst Twente bellen, aldus de gemeente. Twenterand heeft speeltuintjes in het gebied afgesloten met linten. Eerder is al geadviseerd om geen groente uit volkstuinen te eten.

Meer uit Binnenland

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

DEN HAAG (ANP) - De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

3 minuten geleden
Vorig jaar iets minder kinderen geboren dan jaar ervoor

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn vorig jaar ruim 164.000 kinderen geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat zijn er iets minder dan het jaar ervoor; in 2022 werden iets meer 167.500 kinderen geboren.

37 minuten geleden
OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

8 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

10 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

11 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

12 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

12 uur geleden