Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

In berichten wordt aangeraden paramilitaire eenheden op motoren aan te vallen. Die veiligheidstroepen spelen een grote rol bij het neerslaan van demonstraties. De afgelopen weken dumpten betogers olie op wegen en richtten zij barricades op om de eenheden tegen te houden.

De demonstraties volgden op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek zou hebben gedragen.

470 betogers gedood

Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden al gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties schatten dat al ongeveer 470 betogers zijn gedood. Onlangs gaf Iran zelf voor het eerst meer dan driehonderd doden toe, onder wie ook agenten.

Ondertussen buigen het Iraanse parlement en justitie zich over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus een topman van justitie. Hij gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken.

Amini

De ultraconservatieve president Ebrahim Raisi stelde op televisie dat de republikeinse en islamitische "fundamenten" van Iran in de grondwet zijn verankerd. Maar hij zei ook dat manieren om de grondwet uit te voeren "flexibel kunnen zijn".

Sinds de spraakmakende dood van Amini midden september draagt ​​een groeiend aantal vrouwen de zogenoemde hijab niet. De hoofddoek werd verplicht voor alle vrouwen in april 1983, vier jaar na de revolutie van 1979 die de door Amerika gesteunde monarchie omverwierp.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea ontkent wapenleveringen aan Rusland

PYONGYANG (ANP/AFP) - Noord-Korea ontkent dat het wapens heeft geleverd aan Rusland. Daarmee reageert Pyongyang op Amerikaanse beschuldigingen dat de staat raketten heeft geleverd aan het Russische huurlingenbedrijf Wagner Group.

5 uur geleden
Sunak ontslaat voorzitter van Conservatieve Partij

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de voorzitter van zijn Conservatieve Partij ontslagen. Uit onafhankelijk onderzoek naar de belastingzaken van voorzitter Nadhim Zahawi is gebleken dat hij de ministeriële code heeft overtreden, aldus de partijleider in een brief.

6 uur geleden
China beëindigt vergeldingsmaatregel: weer visa voor Japanners

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China gaat weer visa verstrekken aan Japanners. De afgifte werd ruim twee weken geleden stopgezet vanwege de Japanse coronamaatregelen voor reizigers uit China, waar in de afgelopen paar maanden veel mensen besmet zijn geraakt.

7 uur geleden
'Boze' Donald Trump trapt campagne voor presidentschap af

SALEM (ANP/RTR/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis terecht te komen. De 76-jarige deed dat voor een klein publiek: hij sprak in de staten New Hampshire en South Carolina voor zo'n tweehonderd mensen.

10 uur geleden
Israël kondigt acties aan na schietpartij synagoge

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Israël gaat meer wapenvergunningen afgeven aan burgers na een schietpartij in Oost-Jeruzalem waarbij een Palestijnse man zeven mensen doodde die een synagoge verlieten. Dat kondigde premier Benjamin Netanyahu in de nacht van zaterdag op zondag aan na overleg met zijn kabinet.

13 uur geleden
Colombia onderschepte in 2022 recordhoeveelheid cocaïne

BOGOTA (ANP/RTR) - De Colombiaanse autoriteiten hebben afgelopen jaar 671 ton cocaïne onderschept, de grootste hoeveelheid ooit in het land. Dat heeft het ministerie van Defensie van het Zuid-Amerikaanse land zaterdag laten weten.

14 uur geleden
Politie Memphis heft unit op na fatale arrestatie

MEMPHIS (ANP/RTR) - Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De unit ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van agenten dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.

15 uur geleden