Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

In berichten wordt aangeraden paramilitaire eenheden op motoren aan te vallen. Die veiligheidstroepen spelen een grote rol bij het neerslaan van demonstraties. De afgelopen weken dumpten betogers olie op wegen en richtten zij barricades op om de eenheden tegen te houden.

De demonstraties volgden op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek zou hebben gedragen.

470 betogers gedood

Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden al gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties schatten dat al ongeveer 470 betogers zijn gedood. Onlangs gaf Iran zelf voor het eerst meer dan driehonderd doden toe, onder wie ook agenten.

Ondertussen buigen het Iraanse parlement en justitie zich over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus een topman van justitie. Hij gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken.

Amini

De ultraconservatieve president Ebrahim Raisi stelde op televisie dat de republikeinse en islamitische "fundamenten" van Iran in de grondwet zijn verankerd. Maar hij zei ook dat manieren om de grondwet uit te voeren "flexibel kunnen zijn".

Sinds de spraakmakende dood van Amini midden september draagt ​​een groeiend aantal vrouwen de zogenoemde hijab niet. De hoofddoek werd verplicht voor alle vrouwen in april 1983, vier jaar na de revolutie van 1979 die de door Amerika gesteunde monarchie omverwierp.

Meer uit Buitenland

Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

2 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

3 uur geleden
Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

PRAAG (ANP) - Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, mits een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

5 uur geleden
Palestijnen melden tientallen doden door aanvallen Israël in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag minstens 25 mensen gedood in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij in centraal Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

6 uur geleden
Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

8 uur geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

8 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

8 uur geleden