Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep tot 'Sturm auf Berlin' na demonstratieverbod

Oproep tot 'Sturm auf Berlin' na demonstratieverbod

BERLIJN (ANP/DPA) - In sociale media in Duitsland is in talrijke reacties op een demonstratieverbod in Berlijn opgeroepen tot een "Sturm auf Berlin". Radicale tegenstanders van de vele coronamaatregelen hebben gezegd dat het verbod massaal genegeerd moet worden. Het is nu de tijd voor een massabeweging tegen de maatregelen, sporen ze het protest aan. Extremisten berichtten volgens Duitse media dat er zaterdag "pas echt zal worden gedemonstreerd" en dat daarbij geweld "ter zelfverdediging" niet zal worden geschuwd.

Veel Duitsers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties omdat ze economische schade aanrichten die erger is dan de kwaal, het nieuwe coronavirus.

De autoriteiten in Berlijn hebben woensdag grote demonstraties tegen het coronabeleid komende zaterdag verboden. De aanleiding daartoe vormen betogingen met duizenden bezoekers eerder deze maand, waarbij de coronaregels op grote schaal werden overtreden. "Dit is geen besluit tegen de demonstratievrijheid, maar een besluit voor bescherming tegen infectie", aldus de senator (wethouder) voor interne aangelegenheden in Berlijn.

Diverse organisaties hadden toestemming gevraagd voor bijeenkomsten in de Duitse hoofdstad. Ze wilden onder het motto "bijeenkomst voor de vrijheid" een mars door Berlijn maken en verwachten duizenden deelnemers. Op 1 augustus liepen volgens een opgave van de politie ongeveer 20.000 mensen al protesterend door de straten van Berlijn, velen zonder afstand te houden en zonder mondkapje. Een van de bijeenkomsten werd door de politie beëindigd. De organisatoren zagen overigens veel meer deelnemers: tussen de 800.000 en 1,3 miljoen.

Meer uit Buitenland

VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

45 minuten geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

1 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

1 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

1 uur geleden
Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

2 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

2 uur geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

2 uur geleden