Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep tot gezamenlijke bestrijding coronapandemie bij G20-top

Oproep tot gezamenlijke bestrijding coronapandemie bij G20-top

RIYAD (ANP/DPA/RTR) - Op de G20-top hebben meerdere deelnemers opgeroepen tot nauwere samenwerking in de strijd tegen de coronapandemie. De Britse premier Boris Johnson voerde campagne om wereldwijd gelijke toegang tot vaccins te garanderen.

"Ik zou graag zien dat de G20-landen deze aanpak steunen", zei hij in een videoboodschap op de website van de top. Op de vorige top beloofde de groep van leidende economische mogendheden alle maatregelen te nemen om de pandemie het hoofd te bieden en mensenlevens te beschermen. "Als we elkaar dit weekend ontmoeten, moeten we deze belofte nakomen", zei Johnson.

De aanpak van de coronapandemie is het centrale onderwerp van de G20-top, die zaterdag begon als een videoconferentie onder leiding van Saudi-Arabië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, het Chinese staatshoofd Xi Jinping, de Russische president Vladimir Poetin en waarschijnlijk een laatste keer de Amerikaanse president Donald Trump zullen deelnemen aan de tweedaagse beraadslagingen. Naast een eerlijke verdeling van vaccins moet het ook gaan over schuldverlichting voor armere landen.

Internationaal verdrag

De Saudische koning Salman benadrukte in zijn openingswoord het belang van een gelijke verdeling van vaccins en andere middelen om de epidemie te bestrijden. Ook riep hij op tot meer coördinatie.

EU-president Charles Michel kondigde in een videoboodschap aan met een voorstel te komen voor een internationaal verdrag over pandemieën dat "ons moet helpen pandemieën te voorkomen en er gecoördineerder op te reageren". Hij zei ook ervan overtuigd te zijn dat meer schuldverlichting noodzakelijk is.

Schuldpandemie

VN-topman Antonio Guterres zei in een boodschap aan de G20-leiders dat ontwikkelingslanden op de rand van de financiële afgrond staan, met meer armoede en leed tot gevolg. "Een domino-effect van faillissementen kunnen de mondiale economie verwoesten", waarschuwde hij. "We kunnen de Covid-pandemie niet laten ontaarden in een schuldpandemie."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan benadrukte dat corona het belang en de verantwoordelijkheid van de G20 heeft vergroot. "De pandemie heeft ons er nogmaals aan herinnerd dat we leden zijn van de grote menselijke familie, ongeacht religie, taal, afkomst en ras."

18 miljard euro

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro beklemtoonde dat men tegelijkertijd voor gezondheid en economie moet zorgen. Net als Trump, maar anders dan de meeste andere staatshoofden en regeringsleiders, heeft Bolsonaro de strenge beperkingen op de economie en de persoonlijke vrijheid om pandemieën te bestrijden afgewezen.

De G20-landen hebben bijna 18 miljard euro bijgedragen aan de bestrijding van de pandemie. Hun wordt door onder meer de EU gevraagd een extra bedrag van 3,8 miljard euro op te hoesten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AH van M 5 dagen geleden
We leven met 8 miljard mensen op deze planeet.. Dat zijn er 4 miljard teveel, besmettelijke ziekten zullen alleen maar erger worden zoals mexicaanse griep of spaanse griep of alle Corona-soorten die ook weer kunnen muteren.. De wereld heeft ook nog een klimaat probleem wat niet goed word opgelost dus onze toekomst ziet er niet goed uit zonder echte actie... Door ziekten zal alles online worden helaas, scholen en winkels openbaar zal verleden tijd worden.. De mens verpest zijn eigen wereld ! En andere planeten gaan koloniseren heeft ook geen zin als je je niet aanpast, dan gebeurt daar hetzelfde als nu hier op aarde
Johan__ 5 dagen geleden
Welke epidemie ?

Meer uit Buitenland

Trump erkent verlies niet maar 'ik zal Witte Huis verlaten'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump weigert nog altijd zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen. Wel zei hij op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving dat hij op ordentelijke wijze de macht aan verkiezingswinnaar Joe Biden zal overdragen. "Als blijkt dat mijn tegenstander de meeste kiesmannen achter zich heeft vergaard dan zal ik vertrekken uit het Witte Huis", zei Trump.

3 uur geleden
Trump: leveringen vaccins tegen coronavirus vanaf volgende week

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat de eerste leveringen van een vaccin tegen het coronavirus volgende week en de week erna gaan beginnen.

4 uur geleden
Duitsland verbiedt plastic tassen in supermarkten vanaf 2022

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland gaat supermarkten vanaf 2022 verbieden bij de kassa plastic tassen uit te delen aan klanten. Het Duitse parlement, de Bondsdag, stemde daar donderdag mee in.

6 uur geleden
President Burkina Faso wint herverkiezing met overmacht

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De president van Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, is met grote overmacht herkozen, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte verkiezingsresultaten.

8 uur geleden
Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

BOEDAPEST (ANP) - Polen en Hongarije buigen niet voor de druk van de rest van de Europese Unie in het conflict over financiële steun en het naleven van democratische regels. Het koppelen van subsidies aan de rechtstaat is een slechte oplossing met het risico dat de unie in de toekomst uiteenvalt, zei de Poolse premier Morawiecki op bezoek bij zijn Hongaarse bondgenoot Orbán.

11 uur geleden
Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken drong er donderdag bij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op aan de overeenkomsten met het Kremlin na te komen en door te gaan met grondwetshervormingen. Dit om een ​​politieke crisis na maanden van protesten te bezweren.

11 uur geleden
Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen

BRUSSEL (ANP) - Europeanen moeten bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in bepaalde gevallen op afstand kunnen stemmen. Ook 16- en 17-jarigen moeten hun stem mogen uitbrengen, vindt het Europees Parlement (EP).

12 uur geleden