
Oproep: schaf opvang uitgeprocedeerde kinderen in huidige vorm af
LEIDEN (ANP) - De ontwikkeling van minderjarige kinderen in gezinslocaties voor uitgeprocedeerden wordt ernstig geschaad. Dat staat op Wereldvluchtelingendag in een rapport van de kinderrechtenorganisatie Defence for Children (DfC). Het ontbreekt aan veiligheid en stabiliteit, waaraan zij met hun geschiedenis juist zo'n extra behoefte hebben, en aan toekomstperspectief. Er is verder sprake van zeer sobere omstandigheden en vrijheidsbeperkingen.
De jeugdhulp kan intussen te weinig bieden. "Zelfs als de (jeugd)hulp optimaal zou zijn, is het ‘dweilen met de kraan open’, omdat het de leefsituatie van kinderen zelf is die de problematiek veroorzaakt", stelt de organisatie vast. Ze vraagt de overheid om gezinslocaties in hun huidige vorm af te schaffen.
De locaties bestaan sinds 2011. Ze zijn bedoeld voor kort verblijf, maar in de praktijk pakt dat vaak lang uit door allerlei procedures die worden aangespannen. De kinderen krijgen gemiddeld te maken met één gedwongen verhuizing per jaar dat zij in de asielopvang verblijven, zegt DfC. "De vele verhuizingen van kinderen leiden tot tal van psychische problemen en vormen steeds weer opnieuw een onderbreking van de ontwikkeling van kinderen en de eventuele zorg die zij ontvangen. "
Onzekerheid
Ze leven ook nog eens "langdurig in verblijfsrechtelijke onzekerheid, met angst voor uitzetting". Verder hebben ze geen privacy, geen eigen kamer en ruimte om huiswerk te doen. Ook krijgen ze te veel mee van de problemen van hun ouders. Verder voelen deze kinderen zich "bezwaard of kennen zij zelf schaamte om leeftijdsgenoten van school of sport bij hen thuis uit te nodigen, gelet op de omstandigheden daar", en is het "niet mogelijk even elders te ontspannen met het gezin, omdat men de gemeente niet uit mag".
Ouders en kinderen vragen zelf geen jeugdhulp aan wegens gebrek aan vertrouwen in de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), onbekendheid met de toegang via de gemeente en door taalproblemen. "Anderzijds komt de gidsfunctie en de signalerende en coördinerende rol van het COA niet goed uit de verf."
Aanbevelingen
Defence for Children komt met een reeks aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Zo moeten gedwongen verhuizingen stoppen en moeten de verblijfsprocedures korter. Ook moet er een oplossing komen voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen van wie de ontwikkeling verder wordt geschaad in het geval van uitzetting. Ook moeten gemeenten wat betreft DfC investeren in het deskundiger maken van mensen die werken met deze kinderen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
1 uur geleden