Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep regio Utrecht: pak niet de auto naar natuurgebieden

Oproep regio Utrecht: pak niet de auto naar natuurgebieden

RHEDEN (ANP) - Rheden, Rozendaal, de politie en Natuurmonumenten hebben voor komend weekeinde maatregelen genomen om een einde te maken aan de voortdurende, te grote drukte op de Posbank, het natuurgebied aan de rand van de Veluwezoom. Afgelopen weekend was het daar zo druk dat het onmogelijk was om op te treden, ondanks het feit dat veel bezoekers zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zegt de gemeente Rheden.

Zaterdag en zondag gaan handhavers vaak en streng controleren op het naleven van de regels. Bij een overtreding volgt al snel een bekeuring, zo waarschuwen politie en gemeenten. Het uitkijkpunt bovenop de Posbank is zaterdag en zondag verboden gebied, omdat daar steeds drommen mensen staan.

Op de toegangswegen naar de Posbank geldt dit weekend eenrichtingsverkeer. Zodra de parkeerplaatsen in het natuurgebied vol zijn volgt afsluiting voor gemotoriseerd verkeer. Tekstkarren in de wijde omgeving waarschuwen recreanten die naar het gebied willen.

Begrip

Burgemeester Carol van Eert van Rheden zegt wel te begrijpen dat veel mensen de natuur opzoeken nu veel andere dingen niet kunnen, maar te grote drukte kan volgens hem nu niet. Dat zegt ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Peter den Oudsten namens de 26 gemeenten in zijn regio. Den Oudsten roept recreanten op om niet met de auto naar natuurgebieden te rijden om daar te gaan wandelen.

Op bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug is het bezoek de afgelopen tijd zo sterk gestegen, dat er geregeld te grote drukte ontstaat op parkeerplaatsen. Door de drukte zetten steeds meer mensen hun auto in de berm bij gebrek aan een plek op de parkeerplaats. Ook neemt het aantal overtredingen toe. Natuurbeheerorganisaties hebben zelf vaak al verscherpt toezicht georganiseerd, maar dat is volgens de veiligheidsregio niet voldoende om de druk op de gebieden te verlichten. Daarom komt die nu met de oproep.

Den Oudsten geeft aan dat de oproep ook past bij het dringende advies om reisbewegingen tot het minimum te beperken.

Meer uit Binnenland

Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

14 minuten geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

25 minuten geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

38 minuten geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

1 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

1 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

1 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

2 uur geleden