
Oproep ouderenbond: praat met huisarts over herhaalprik corona
UTRECHT (ANP) - Als ouderen bezorgd zijn over het coronavirus nu het aantal ziekenhuisopnames toeneemt, kunnen ze het beste contact opnemen met hun huisarts. Die kan bijvoorbeeld kijken of mensen een nieuwe herhaalprik kunnen krijgen. Dat zegt ouderenbond ANBO. "Als je het gevoel hebt dat je bescherming tegen het virus een halfjaar na je laatste prik wat slechter is geworden, ga dan naar je huisarts. Die is een deskundige, die kan dat inschatten. Met een verwijzing kan iemand altijd nog een vaccinatie krijgen. Individueel is van alles mogelijk, je hebt geen landelijke richtlijn nodig."
Ziekenhuizen behandelen momenteel meer dan negenhonderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, het hoogste aantal sinds half oktober. Verreweg de meeste mensen die nu in een ziekenhuis belanden vanwege coronaklachten, zijn tussen 70 en 89 jaar oud. Vanwege hun kwetsbare gezondheid kregen ouderen voorrang bij de herhaalprik, zij waren in september als eersten aan de beurt.
Hoe de ouderen nu besmet zijn geraakt, is niet helemaal duidelijk. Carnaval en wintersport kunnen in de afgelopen weken 'verspreiders' van het virus zijn geweest, maar ouderen gaan minder vaak dan jongeren snowboardend van de piste of hossen in de polonaise. "Het blijft speculeren, maar de meest logische verklaring is dat mensen in hun omgeving daar wel aan hebben meegedaan en daarna op bezoek zijn gegaan. Misschien hadden ze niet eens in de gaten dat ze besmet waren. Misschien waren ze hooguit een klein beetje snotterig. Als je dat niet merkt en geen test doet, en je gaat dan bij je oma op bezoek, kan het zomaar zijn dat zij ook besmet raakt en dat zij er wel last van krijgt", aldus een ANBO-woordvoerder.
Geen ongerustheid
Het zogeheten Outbreak Management Team Vaccinatie (OMT-V) adviseerde vorige week dat een nieuwe ronde herhaalprikken dit voorjaar niet nodig is. De ANBO trekt dat advies niet in twijfel. "We volgen wat de deskundigen adviseren. De deskundigen zitten in het OMT en het kabinet, zij weten of een vaccinatieronde wel of niet nodig is. Wij zijn geen arts of viroloog, wij kunnen daar moeilijk iets over zeggen."
De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, NU'91, hoort momenteel vanuit de achterban "geen ongerustheid". Volgens een woordvoerder blijft alertheid wel geboden, "maar daar blijft het ook bij op dit moment". NU'91 blijft er verder bij dat het belangrijk is dat de zorgprofessionals altijd kunnen beschikken over beschermende middelen "als zij dit nodig achten". Aan het begin van de pandemie bestonden tekorten aan zulke middelen, zoals degelijke mondkapjes. Het OMT adviseerde onlangs dat voorlopig geen specifieke vaccinatieronde voor zorgmedewerkers nodig is. Dat is wat NU'91 betreft een "logische ontwikkeling".
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.
8 uur geledenGRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.
1 dag geleden