Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep ouderenbond: praat met huisarts over herhaalprik corona

Oproep ouderenbond: praat met huisarts over herhaalprik corona

UTRECHT (ANP) - Als ouderen bezorgd zijn over het coronavirus nu het aantal ziekenhuisopnames toeneemt, kunnen ze het beste contact opnemen met hun huisarts. Die kan bijvoorbeeld kijken of mensen een nieuwe herhaalprik kunnen krijgen. Dat zegt ouderenbond ANBO. "Als je het gevoel hebt dat je bescherming tegen het virus een halfjaar na je laatste prik wat slechter is geworden, ga dan naar je huisarts. Die is een deskundige, die kan dat inschatten. Met een verwijzing kan iemand altijd nog een vaccinatie krijgen. Individueel is van alles mogelijk, je hebt geen landelijke richtlijn nodig."

Ziekenhuizen behandelen momenteel meer dan negenhonderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, het hoogste aantal sinds half oktober. Verreweg de meeste mensen die nu in een ziekenhuis belanden vanwege coronaklachten, zijn tussen 70 en 89 jaar oud. Vanwege hun kwetsbare gezondheid kregen ouderen voorrang bij de herhaalprik, zij waren in september als eersten aan de beurt.

Hoe de ouderen nu besmet zijn geraakt, is niet helemaal duidelijk. Carnaval en wintersport kunnen in de afgelopen weken 'verspreiders' van het virus zijn geweest, maar ouderen gaan minder vaak dan jongeren snowboardend van de piste of hossen in de polonaise. "Het blijft speculeren, maar de meest logische verklaring is dat mensen in hun omgeving daar wel aan hebben meegedaan en daarna op bezoek zijn gegaan. Misschien hadden ze niet eens in de gaten dat ze besmet waren. Misschien waren ze hooguit een klein beetje snotterig. Als je dat niet merkt en geen test doet, en je gaat dan bij je oma op bezoek, kan het zomaar zijn dat zij ook besmet raakt en dat zij er wel last van krijgt", aldus een ANBO-woordvoerder.

Geen ongerustheid

Het zogeheten Outbreak Management Team Vaccinatie (OMT-V) adviseerde vorige week dat een nieuwe ronde herhaalprikken dit voorjaar niet nodig is. De ANBO trekt dat advies niet in twijfel. "We volgen wat de deskundigen adviseren. De deskundigen zitten in het OMT en het kabinet, zij weten of een vaccinatieronde wel of niet nodig is. Wij zijn geen arts of viroloog, wij kunnen daar moeilijk iets over zeggen."

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, NU'91, hoort momenteel vanuit de achterban "geen ongerustheid". Volgens een woordvoerder blijft alertheid wel geboden, "maar daar blijft het ook bij op dit moment". NU'91 blijft er verder bij dat het belangrijk is dat de zorgprofessionals altijd kunnen beschikken over beschermende middelen "als zij dit nodig achten". Aan het begin van de pandemie bestonden tekorten aan zulke middelen, zoals degelijke mondkapjes. Het OMT adviseerde onlangs dat voorlopig geen specifieke vaccinatieronde voor zorgmedewerkers nodig is. Dat is wat NU'91 betreft een "logische ontwikkeling".

Meer uit Gezond

Huisartsengenootschap: alert op MERS-besmetting Mekka-gangers

UTRECHT (ANP) - Mensen die afgelopen week op bedevaart in Mekka in Saudi-Arabië zijn geweest, zouden daar besmet kunnen zijn geraakt met MERS. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een oudere versie van het coronavirus. Huisartsen moeten gezondheidsklachten van de pelgrims daarom goed in de gaten houden. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

2 dagen geleden
Praktijken van huisartsenketen Co-Med 'tot nader order' gesloten

MAASTRICHT (ANP) - De praktijken van de commerciële huisartsenketen Co-Med zijn "tot nader order" gesloten. Mensen die vrijdag naar vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede en Helmond bellen, krijgen allemaal dezelfde automatische boodschap daarover te horen.

2 dagen geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

3 dagen geleden
Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, RIVM positief

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage baby's en kleuters dat is ingeënt tegen besmettelijke ziektes is niet verder gedaald. De vaccinatiegraad stabiliseert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt dat positief, maar maakt zich wel zorgen over de verder gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen van 9 jaar en ouder.

3 dagen geleden
LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

4 dagen geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

4 dagen geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

4 dagen geleden