Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep organisaties: geen Bosma bij herdenking slavernijverleden

Oproep organisaties: geen Bosma bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Verscheidene organisaties en personen vragen de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee om niet Kamervoorzitter Martin Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Volgens de organisaties "onteert" Bosma de plechtigheid, gezien zijn uitspraken uit het verleden.

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen op 1 juli een krans tijdens Keti Koti. Bosma's functie als Kamervoorzitter en zijn persoon kunnen volgens de opstellers van de brief "niet los van elkaar worden gezien". In zijn rol als PVV-Kamerlid keerde Bosma zich eerder tegen het opzetten van een fonds voor bewustwording over het slavernijverleden. Hij sprak onder meer over "slavernijgedram". Volgens de briefschrijvers heeft Bosma bovendien een "reputatie van racisme", waardoor zijn aanwezigheid bij de kranslegging "door de Afro- en inheems-Caribische gemeenschap als een intense belediging wordt ervaren".

De briefschrijvers, die zich de Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking noemen, vragen aan de Kamer, de gemeente en het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee): "stuur een vervanger. Stuur iemand die het meent." Onder de brief staan de namen van onder anderen oud-politica Sylvana Simons, directeur van het Bijlmer Parktheater Jolanda Spoel, presentatrice Milouska Meulens, creatief directeur van Omroep ZWART Akwasi Ansah, mede-oprichter van The Black Archives Mitchell Esajas en Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet. Ook organisaties als de Vereniging Ons Suriname en de Stichting Anton de Kom steunen volgens de briefschrijvers de oproep.

Ingetrokken

Psychiater Glenn Helberg, ook ondertekenaar van de brief, laat weten dat er niet om een specifieke vervanger van Bosma wordt gevraagd. "Wij gaan niet over de Tweede Kamer. Wel over dat wij onze herdenking niet racistisch willen laten zijn. Stuur iemand van wie je weet dat die deze zaak een goed hart toedraagt, een hart van gelijkwaardigheid, een hart dat wil leren van de geschiedenis."

In december 2022 bood premier Mark Rutte namens de Nederlandse staat excuses aan voor het slavernijverleden. PVV-leider Wilders noemde die gang van zaken "te gênant voor woorden". De partij vindt dat de excuses moeten worden ingetrokken. Tijdens de herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij vorig jaar op 1 juli bood ook de koning excuses aan. De aanwezigheid van Bosma bij het einde van dit herdenkingsjaar noemen de ondertekenaars van de brief maandag "des te pijnlijker".

Meer uit Binnenland

Omgekomen Voorburger was op bezoek bij vriendin aan Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - De 31-jarige man uit Voorburg die om het leven kwam bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag was daar op bezoek bij een vriendin. Dat meldt Namens de Familie. De vrouw bij wie hij logeerde, heeft het overleefd en verblijft in een ziekenhuis. Zij is buiten levensgevaar.

6 minuten geleden
Vierde verdachte explosies Tarwekamp aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft een vierde verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Waar deze man is aangehouden is niet bekend, en ook niet wat hij met het incident te maken zou hebben.

11 minuten geleden
FNV dreigt met staking hoger onderwijs om bezuinigingen

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.

2 uur geleden
Miss Nederland stopt, is volgens organisatie 'niet van deze tijd'

VOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.

2 uur geleden
Ridouan Taghi ontvangt schadevergoeding van Nederlandse staat

DEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.

3 uur geleden
Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

DEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

7 uur geleden
Asielzoekers in onderzoek: willen opvanglocatie tot thuis maken

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.

7 uur geleden