
Oproep aan Tweede Kamer: meer aandacht voor kinderrechten
DEN HAAG (ANP) - Een gelegenheidscoalitie van vijftien organisaties vraagt donderdag bij de Tweede Kamer aandacht voor de rechten van kinderen wereldwijd. Medewerkers staan 's middags bij het nieuwe Kamergebouw met een grote wip. Die moet politici en beleidsmakers erop wijzen maken dat "kinderen niet op de wip behoren te zitten, maar het volle pond verdienen".
Wereldwijd lijden kinderen door geweld, misbruik en armoede, en corona heeft dat nog eens verergerd, stelt de coalitie. Door de pandemie leven 140 miljoen kinderen extra in extreme armoe. Jaarlijks worden 12 miljoen meisjes gedwongen uitgehuwelijkt en 263 miljoen kinderen gaan structureel niet naar school. De organisaties vinden dat het Nederlandse beleid voor buitenland en ontwikkelingshulp niet genoeg prioriteit geeft aan kinderen en hun rechten. Bij ontwikkelingssamenwerking moeten de belangen van kinderen veel meer voorop staan, zowel in crisissituaties als structureel.
De organisaties achter het initiatief zijn Aflatoun, Defence for Children, Edukans, Jantje Beton, Lilianefonds, Plan International, Red een Kind, Right to Play, SOFT tulip, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, UNICEF, War Child en World Vision. Ze willen leden van de Tweede Kamer donderdag ook een aanbevelingsbrief overhandigen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israƫlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat excuses aanbieden aan kinderen uit gezinnen die zijn getroffen door de toeslagenaffaire en daarna uit huis zijn geplaatst. De kinderen hebben extra schade ondervonden door de problemen die in de betrokken gezinnen ontstonden doordat de Belastingdienst - ten onrechte bleek later - veel geld terugvorderde. Het kabinet wil het leed van deze kinderen expliciet erkennen, melden de demissionaire staatssecretarissen Teun Struycken (Rechtsbescherming), Sandra Palmen (Herstel en Toeslagen) en Judith Tielen (Preventie) in een brief aan de Tweede Kamer.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) denkt dat het "helemaal niet makkelijk" wordt voor oppositiepartijen om met alternatieve dekking voor de onderwijsbegroting te komen. Verschillende partijen willen onder andere een bezuiniging op een regeling voor kwetsbare kinderen schrappen. Bruins erkent maandag voor aanvang van de ministerraad dat die bezuiniging "een heel lelijke" is, maar kan nog niets toezeggen. "We gaan zien hoever we komen."
19 uur geleden