Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositieverbond houdt opties open bij onderwijsonderhandeling

Oppositieverbond houdt opties open bij onderwijsonderhandeling

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting lijken open te staan voor andere manieren om onderwijsbezuinigingen terug te draaien dan zij hebben voorgesteld. Donderdagavond zijn de onderwijswoordvoerders van het verbond van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 aangeschoven bij een overleg met hun evenknieën van PVV, VVD, NSC en BBB. De oppositiepartijen stellen voor om 1,3 miljard van de 2 miljard euro aan bezuinigingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terug te draaien.

Dat bedrag staat vast wat Jan Paternotte (D66) betreft, maar hij staat open voor andere manieren om dit te betalen. Een van de voorstellen van het verbond is om het eigen risico minder te verlagen. Dat is een gevoelig punt voor de PVV, die zich hier tijdens de formatie hard voor heeft gemaakt. Als de coalitie daarvoor alternatieven aandraagt, staat de D66'er daar "zeker" voor open. "We staan voor de handtekening die we gezet hebben", antwoordde Patrick van der Hoeff (PVV) toen werd gevraagd naar zijn bereidheid om te sleutelen aan het eigen risico.

"Het gaat niet om een cijfer achter de komma", zei Don Ceder (ChristenUnie) op de vraag of die 1,3 miljard euro een harde eis is. Voor hem is het belangrijkst dat de maatschappelijke diensttijd, de bescherming van de vrijheid van onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs "geborgd is". Harmen Krul (CDA) noemt dat bedrag "onze inzet" en zegt ook dat de coalitie een "probleem" heeft. Zonder steun van oppositiepartijen haalt de onderwijsbegroting het namelijk niet in de Eerste Kamer.

Extra debatronde

Donderdag bij het debat over de onderwijsbegroting stelden D66 en GroenLinks-PvdA voor om volgende week een extra debatronde in te lassen, om de mogelijk tegen die tijd gesloten deal te bespreken. Maar hiermee ging de coalitie niet akkoord. Krul hoopt de coalitiepartijen hier alsnog van te overtuigen tijdens de onderhandelingen.

Betrokkenen verwachten niet dat de onderhandelingen donderdagavond al tot een resultaat leiden, maar dat die mogelijk voortduren tot na het weekend.

De coalitiepartijen lieten voor aanvang weinig los. Aant Jelle Soepboer (NSC) zei dat hij de oppositie "een heel fijn gesprek" te bieden had.

Meer uit Politiek

Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

1 dag geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

1 dag geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

1 dag geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

1 dag geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

1 dag geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

1 dag geleden