Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositiepartijen zeer kritisch na doorrekening coalitieakkoord

Oppositiepartijen zeer kritisch na doorrekening coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen hebben uiterst kritisch gereageerd op de resultaten van de doorrekening van het coalitieakkoord. Het Centraal Planbureau concludeerde vandaag dat de koopkrachtstijging voor burgers behoorlijk tegenvalt, en dat de lasten voor toekomstige generaties flink toenemen, omdat Rutte IV de rekening laat oplopen.

Chris Stoffer, Kamerlid van de SGP, zegt: "Dit is het gevolg als je de geldkraan openzet: kabinetsplannen laten de financiële lasten voor toekomstige generaties fors toenemen", concludeert hij uit de CPB-berekeningen. "Bezint eer ge begint", adviseert hij het gloednieuwe kabinet.

"De koopkrachtbelofte van Rutte IV is compleet uitgehold", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. "Uit de doorrekening van het CPB blijkt: de komende jaren is de koopkrachtgroei 0,0 procent gemiddeld per jaar; werkenden +0,1 procent, maar gepensioneerden raken 0,4 procent kwijt!"

Het ware gezicht van Rutte IV

Volgens Henk Nijboer (PvdA) laat de doorrekening "het ware gezicht van Rutte IV zien". "Er worden miljarden uitgegeven, maar ouderen en huurders gaan erop achteruit, de AOW wordt ontkoppeld en er wordt bezuinigd op de handen aan het bed in de verpleeghuizen." De staatsschuld loopt flink op, ziet Nijboer, "maar plannen zijn niet uitgewerkt en fundamentele oplossingen tegen de woningnood, tweedeling in de samenleving en onzeker werk ontbreken".

Ook SP'er Mahir Alkaya is bepaald niet enthousiast. "Terwijl de economie groeit zet het kabinet Rutte IV iedereen op de nullijn de komende jaren, ALS we geluk hebben en de inflatie zakt naar gemiddeld zo’n 3 procent", twittert de socialist. "Maar de inflatie is nu bijna het dubbele daarvan!"

Meer uit Binnenland

Plasterk spreekt vrijdag met laatste vier partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.

14 minuten geleden
Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

1 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

2 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

2 uur geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

2 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

2 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

2 uur geleden