Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositieleidster Wit-Rusland prijst volk in strijd tegen regime

Oppositieleidster Wit-Rusland prijst volk in strijd tegen regime

MINSK (ANP/DPA/AFP) - Na vier maanden van protesten tegen de herverkiezing van de Wit-Russische alleenheerser Aleksandr Loekasjenko heeft de leider van de oppositie, Svetlana Tichanovskaja, de moed van het volk geprezen. Ondanks arrestaties en politiegeweld maken de protesten nu elke zondag deel uit van het dagelijkse leven van veel mensen, zei de 38-jarige vanuit haar ballingschap.

Volgens haar is elke zondagmars een nieuw signaal om niet op te geven. Tichanovskaja, die onder druk van president Loekasjenko na de verkiezingen van 9 augustus naar buurland Litouwen uitweek, zei dat er veel is bereikt. Er zijn Europese sancties en Loekasjenko wordt door het Westen niet langer als president erkend.

Vervolgde mensen zouden kunnen terugvallen op hulpprogramma's van de democratiebeweging. Mensen zouden vooral samen opkomen voor hun rechten en niet langer buigen voor onderdrukking.

Kleine betogingen

De oppositie hield zondag opnieuw talrijke kleinere betogingen tegen het regime in plaats van een paar massale demonstraties, zoals lange tijd gebruikelijk. De tegenstanders van Loekasjenko kwamen op allerlei plekken bijeen in de hoofdstad Minsk en in andere steden, ondanks een demonstratieverbod.

Hoewel zij met een verspreiding van hun betogingen ingrijpen van de autoriteiten willen voorkomen, traden ordetroepen ook deze keer weer hard op. Mensenrechtenorganisaties meldden tientallen arrestaties.

De 66-jarige Loekasjenko wordt beschouwd als de laatste dictator van Europa. Na de verkiezing werd hij uitgeroepen tot winnaar met 80,1 procent van de stemmen. De democratiebeweging daarentegen ziet Tichanovskaia als de winnaar. De protesten hebben al geleid tot meerdere doden, honderden gewonden en ongeveer 30.000 arrestaties.

Meer uit Buitenland

Gat in ozonlaag boven Zuidpool was haast nooit zo groot

PARIJS (ANP) - Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is haast nog nooit zo groot geweest als nu. Het gat is 26 miljoen vierkante kilometer in omvang, oftewel bijna drie keer Brazilië, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag.

43 minuten geleden
NAVO's wapen- en munitievoorraad raakt op, meldt topman Bauer

WARSCHAU (ANP/RTR) - De bodem van de wapen- en munitievoorraad van de NAVO is door de oorlog in Oekraïne in zicht volgens NAVO-topman Rob Bauer. De Nederlandse luitenant-admiraal Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Hij zei dit op een conferentie in Warschau, het Warschau Veiligheidsforum.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

4 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

5 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

5 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

5 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

5 uur geleden