Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositieleider Wit-Rusland: verzetsstrijd vooralsnog verloren

Oppositieleider Wit-Rusland: verzetsstrijd vooralsnog verloren

GENÈVE/ MINSK (ANP/DPA) - De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja erkent dat het verzet tegen president Alexandr Loekasjenko vooralsnog niet aan de winnende hand is ondanks maanden van massale protesten. "We hebben niet de middelen om het geweld van het regime tegen de demonstranten tegen te gaan. Ja, het lijkt erop dat we op dit moment hebben verloren", zegt ze tegen de Zwitserse krant Le Temps.

Maar de oppositie geeft niet op. "Onze strategie is om ons beter te organiseren, om het regime constant onder druk te zetten totdat de mensen weer klaar zijn om de straat op te gaan, misschien in het voorjaar." Er waren dit weekend kleinschalige protesten na de recente veroordeling van twee journalisten. Mensen marcheerden in kleine groepjes door de straten met de vlag van de oppositie.

De krant sprak Tichanovskaya in Litouwen waar ze haar toevlucht heeft gezocht. Haar man zit vast in Wit-Rusland. Ze denkt dagelijks over een terugkeer naar Wit-Rusland. "Maar dan besef je al snel dat je dat niet kunt doen als je een symbool bent, een nationale leider, dan kun je niet zomaar opgeven."

Volgende maand wil ze naar het Zwitserse Genève reizen, waar de VN-Mensenrechtenraad tot 23 maart bijeenkomt. Die buigt zich ook over de situatie in de voormalige Sovjetrepubliek.

Wit-Rusland heeft sinds de presidentsverkiezingen op 9 augustus vrijwel wekelijks te maken met protesten tegen de president. De 66-jarige Loekasjenko riep zichzelf na de omstreden verkiezingen in augustus uit tot winnaar. Zijn tegenstanders zien Tichanovskaja als de winnaar.

Loekasjenko reist maandag naar de Russische stad Sotsji voor een gesprek met zijn Russische bondgenoot, president Vladimir Poetin.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

19 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

19 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

22 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

22 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

23 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

1 dag geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

1 dag geleden