Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositieleider Wit-Rusland: verzetsstrijd vooralsnog verloren

Oppositieleider Wit-Rusland: verzetsstrijd vooralsnog verloren

GENÈVE/ MINSK (ANP/DPA) - De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja erkent dat het verzet tegen president Alexandr Loekasjenko vooralsnog niet aan de winnende hand is ondanks maanden van massale protesten. "We hebben niet de middelen om het geweld van het regime tegen de demonstranten tegen te gaan. Ja, het lijkt erop dat we op dit moment hebben verloren", zegt ze tegen de Zwitserse krant Le Temps.

Maar de oppositie geeft niet op. "Onze strategie is om ons beter te organiseren, om het regime constant onder druk te zetten totdat de mensen weer klaar zijn om de straat op te gaan, misschien in het voorjaar." Er waren dit weekend kleinschalige protesten na de recente veroordeling van twee journalisten. Mensen marcheerden in kleine groepjes door de straten met de vlag van de oppositie.

De krant sprak Tichanovskaya in Litouwen waar ze haar toevlucht heeft gezocht. Haar man zit vast in Wit-Rusland. Ze denkt dagelijks over een terugkeer naar Wit-Rusland. "Maar dan besef je al snel dat je dat niet kunt doen als je een symbool bent, een nationale leider, dan kun je niet zomaar opgeven."

Volgende maand wil ze naar het Zwitserse Genève reizen, waar de VN-Mensenrechtenraad tot 23 maart bijeenkomt. Die buigt zich ook over de situatie in de voormalige Sovjetrepubliek.

Wit-Rusland heeft sinds de presidentsverkiezingen op 9 augustus vrijwel wekelijks te maken met protesten tegen de president. De 66-jarige Loekasjenko riep zichzelf na de omstreden verkiezingen in augustus uit tot winnaar. Zijn tegenstanders zien Tichanovskaja als de winnaar.

Loekasjenko reist maandag naar de Russische stad Sotsji voor een gesprek met zijn Russische bondgenoot, president Vladimir Poetin.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

5 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

5 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

7 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

9 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

9 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

10 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

12 uur geleden