Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositieleider Navalni veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Oppositieleider Navalni veroordeeld tot 3,5 jaar cel

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni moet alsnog de gevangenis in. Hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar. De aanklager had 2,5 jaar geëist, melden Russische media.

Navalni kreeg ruim zes jaar geleden in een omstreden proces 3,5 jaar cel wegens fraude, maar voorwaardelijk. Rechters in Moskou hebben nu bepaald dat die voorwaarden zijn geschonden en dat de bekende regimecriticus daarom alsnog de cel in moet. Omdat hij al een jaar huisarrest heeft gehad, betekent het dat Navalni nog 2,5 jaar moet zitten, en wel in een strafkolonie.

Navalni luisterde kalm naar het vonnis, aldus Russische media. Maar echtgenote Julia barstte in tranen uit. De verdediging van Navalni is van plan in beroep te gaan. Hij blijft in hechtenis in afwachting van het beroep. "Geen woorden", twitterde het kantoor van Navalni na de uitspraak. Aanhangers riepen meteen op tot nieuwe protesten.

Vergiftiging

De Kremlincriticus werd op 17 januari meteen gearresteerd na zijn terugkeer uit Duitsland, waar hij lange tijd was behandeld na een vergiftiging in Rusland. Duizenden mensen hebben voor zijn vrijlating betoogd.

Navalni is vooral bekend geworden door zijn campagnes op internet tegen machtsmisbruik en corruptie onder miljardairs en bestuurders in en rond het Kremlin. Hij geldt inmiddels als de belangrijkste politieke rivaal van president Poetin, die al ruim twintig jaar regeert.

Meer uit Buitenland

IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

1 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

2 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

2 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

3 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

4 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

4 uur geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

4 uur geleden