
Oppositie zegt vertrouwen in Grapperhaus niet op
DEN HAAG (ANP) - De oppositie zegt het vertrouwen in minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) niet op, maar geeft met een motie van afkeuring een signaal aan het kabinet af bijzonder kritisch te zijn over de gang van zaken. De Tweede Kamer sprak woensdag urenlang over de overtreding van de coronaregels tijdens de bruiloft van Grapperhaus.
De oppositie van links tot rechts stoort zich aan de milde toon die premier Mark Rutte aanslaat tegen zijn minister, terwijl die zich juist hard richting de samenleving uitliet. Grapperhaus noemde eerder het overtreden van de coronaregels asociaal. De motie van afkeuring van de PvdA krijgt geen meerderheid, omdat de coalitiepartijen en de SGP achter de bewindsman blijven staan.
Thierry Baudet van Forum voor Democratie had ook zijn handtekening onder de motie van afkeuring gezet, maar kwam uiteindelijk ook nog met een motie van wantrouwen op de proppen. Hij vindt dat Grapperhaus moet aftreden. Daar zal geen meerderheid voor te vinden zijn.
Grapperhaus, in het begin emotioneel, ging tijdens het debat diep door het stof. Hij sprak opnieuw uit spijt te hebben over de misstappen, die zijn te zien op foto's. "Ik heb me laten meeslepen." Oppositiepartijen vinden dat zijn gezag en geloofwaardigheid is aangetast. Grapperhaus erkende dat hij een deuk heeft opgelopen maar is ervan overtuigd dat hij zijn geloofwaardigheid kan herstellen door duidelijk te zijn over zijn fout en pal te staan achter het coronabeleid.
De coalitiepartijen steunen Grapperhaus. Premier Mark Rutte stelde zich vierkant achter Grapperhaus. Hij prees de bijdrage van de minister aan de bestrijding van de coronacrisis uitvoerig. Opstappen zou volgens hem de bestrijding van de crisis schaden. Volgens Rutte zullen mensen de minister zijn fout vergeven. "Er is mildheid in Nederland, er is genade."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
7 uur geledenLOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".
12 uur geleden