Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wordt 'moedeloos' van de rekenmethode van De Jonge

Oppositie wordt 'moedeloos' van de rekenmethode van De Jonge

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe rekenmethode van coronaminister Hugo de Jonge schiet maandag een groot deel van de oppositie in het verkeerde keelgat. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zouden de ziekenhuizen achterlopen met het doorgeven van de aantallen gevaccineerden, waardoor het Nederlandse vaccinatiecijfer lager leek dan het in werkelijkheid is. Desgevraagd noemde het Landelijk Netwerk Acute Zorg die bewering "apert onjuist". Het komt De Jonge op niet malse reacties te staan.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver schrijft op Twitter: "Als het niet goed gaat, probeer dan niet de beeldvorming bij te stellen of het rekenmodel aan te passen, maar kom met echte oplossingen." Daarbij pleit hij opnieuw voor een speciale regeringscommissaris voor de vaccinatiestrategie. "Aan dit paniekvoetbal moet een einde komen."

Ook andere leden van de linkse oppositie zijn verontwaardigd. "Om moedeloos van te worden," schrijft PvdA-Kamerlid Attje Kuiken op Twitter. Zij wil dat er meer tempo gemaakt wordt met vaccineren. "Dat is het belangrijkste om uit deze crisis te komen." SP-Kamerlid Maarten Hijink vindt dat De Jonge vooral bezig is met goed nieuws brengen, in plaats van problemen aanpakken. Bovendien steekt het hem dat de ziekenhuizen het nieuws tegenspreken. "Je zou toch verwachten dat de minister dit in samenwerking met betrokken organisaties doet en niet op eigen houtje handelt."

Kritiek komt ook van de rechterflank van de oppositie. PVV-leider Geert Wilders rekent zichzelf alvast gekscherend rijk. "De PVV heeft bij nader inzien geen 20 maar 76 zetels," schrijft hij op Twitter. "Andere rekenmethode. Wegwezen dus @MinPres Rutte en @hugodejonge!!"

"Het is duidelijk dat De Jonge met kunst- en vliegwerk de aantallen manipuleert," laat een woordvoerder van Forum voor Democratie weten. "Onbegrijpelijk dat we afhankelijk moeten zijn van "schattingen" en "modellen" in plaats van harde cijfers. De ziekenhuizen zijn inmiddels terecht boos over het feit dat De Jonge zijn verantwoordelijkheid blijft afschuiven. De Jonge moet nu geen cijfermatige trucjes uithalen, maar vaart maken en zorgen dat we niet langer het lachertje van Europa zijn."

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

51 minuten geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

3 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

4 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

16 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

16 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

16 uur geleden